Kryzysowe gniazda z ciasta francuskiego z bananami i białą czekoladą

Czy blogerom kulinarnym „wypada” używać gotowych produktów? Mieszanek przypraw, mrożonego ciasta francuskiego, filo i innych, prosto ze sklepu, a nie samodzielnie zrobionych? No to chyba nasze przekleństwo, bo wiele osób powie, że „nie”. Bo jak bloger zgrzeszy takim zuchwałym zachowaniem, to traci swoją wiarygodność. Ale w końcu, blogera też czasem dopada lenistwo. Co więcej, blogerowi zdarza się mieć zły humor. I nic mu się nie chce (chyba, że zaszyć pod kołdrą z tabliczką czekolady). A na pewno nie ma wtedy ochoty spędzać długich godzin w kuchni i przygotowywać skomplikowanych potraw.
Są takie momenty w życiu każdego człowieka, kiedy myśli o zjedzeniu czegokolwiek słodkiego, są jedynymi, które ów człek ma w głowie. I na nic nie zdają się próby skierowania toku myślenia w jakimkolwiek innym kierunku. Takie właśnie chwile, połączone z obniżonym nastrojem, nazywam kryzysem. Sięgam wtedy po cokolwiek, z czego prosto, a przede wszystkim szybko, można przygotować coś pocieszającego do jedzenia. Ostatnio taki stan przydarzył mi się zimą, a jakże. I w ten właśnie sposób powstały kryzysowe gniazda z ciasta francuskiego, do których wrzuciłam kilka składników, na które akurat miałam chętkę…

gniazda z ciasta francuskiego – składniki:

– opakowanie ciasta francuskiego
– słoik dżemu malinowego
– tabliczka białej czekolady
– 2-3 banany
– opcjonalnie 2 łyżki masła
– jajko

gniazda z ciasta francuskiego – przygotowanie:

Ciasto francuskie odwijamy i wycinamy z niego kwadraty, o bokach ok. 8-10 centymetrowych. Foremki na muffinki smarujemy cienką warstwą masła, aczkolwiek ja mam takie, które pokryte są jakąś nieprzywieralną, magiczną warstwą, więc z masła zrezygnowałam. Każdy kwadrat z ciasta francuskiego umieszczamy w zagłębieniu foremki i delikatnie przyciskamy je do boków.
Do środka wrzucamy pokrojone banany, posiekaną czekoladę a całość dopełniamy ok. 2-3 łyżkami dżemu.  Wystające z foremki ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem.
Gniazda wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. i pieczemy ok. 20-25 minut.

Tak przygotowane ciastka smakują zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *