Sałatka z wątróbką drobiową i sosem balsamico

Yay! I’m back! Ze względu na przedłużającą się zimę, niekorzystny układ planet, wysokie stężenie pyłków rosiczki królewskiej, spadek cen złota, nie było mnie tu dłużej niż powinno, a z pewnością dłużej, niż planowałam. Ale jestem, żyję, zdarza się, że mam czas na to, żeby coś ugotować, a co więcej, nawet, żeby to coś zjeść. Bez zbędnych formalności i opisywania szczegółów ostatnich dwóch miesięcy, zapraszam na sałatkę z wątróbką drobiową i sosem balsamico. Chociaż „sałatkę”, to za dużo powiedziane, bo już dawno nie ma po niej śladu… Zapraszam więc do zapoznania się z przepisem, a tych bardziej żądnych, dość nietypowych, kulinarnych połączeń, do jego wypróbowania we własnej kuchni. Choć ten ostatni wymóg nie jest obowiązkowy – ja sama we „własnej” kuchni nie gotowałam już ponad pół roku.

Sos balsamico – składniki:

– 2/3 szkl. octu balsamicznego
– 1/2 szkl. wody
– łyżka brązowego cukru
– 1/2 łyżeczki soli

Sos balsamico – przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i ustawiamy na średnim ogniu. Sos delikatnie gotujemy przez około 20 minut, często mieszając, aż zredukuje się do ilości ok. 1/4 szkl. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.

Sałatka z wątróbką drobiową – składniki (4 osoby)

– 600 g. wątróbki drobiowej
– rukola
– oliwki
– 2 pomidory
– biała cebula
– czerwona cebula
– sałata masłowa
– sałata czerwona
– mąka
– sól i pieprz
– olej rzepakowy

Sałatka z wątróbką drobiową – przygotowanie:

Warzywa (z wyjątkiem cebuli) myjemy i osuszamy. Oliwki kroimy na pół, pomidory na ćwiartki, a cebule w półplasterki. 
Wątróbki myjemy, osuszamy i oczyszczamy z żyłek, a następnie kroimy na mniejsze części. Do woreczka foliowego wsypujemy mąkę, wrzucamy pokrojone wątróbki i potrząsając, obtaczamy je w mące.
Wątróbki smażymy na rozgrzanym oleju przez kilkanaście minut. Sól i pieprz dodajemy na sam koniec, inaczej wątróbki zrobią się twarde.
Sałaty (oprócz rukoli), rwiemy na cząstki i układamy na talerzach. Przekładamy na nie porcje jeszcze ciepłej wątróbki oraz pozostałe składniki. Całość posypujemy rukolą (ja robiąc sałatkę w pośpiechu, zapomniałam o tym) i polewamy sosem balsamicznym.
Smacznego!

3 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *