Kruche rogaliki z dżemem na chandrę…

Nie wiem jak u Was, ale u mnie w tym roku jesień była przepiękna. Przez duże “P”. PRZE – PIĘ – KNA!! Była, ale już nie jest, bo ostatnio pogoda się popsuła. Mimo to i tak uważam, że wykazała się dużą łaskawością, pokazując, aż do połowy października, swoje tak wspaniałe oblicze. Wydaje mi się, że niewiele jest na świecie rzeczy piękniejszych, od intensywnie czerwonych, żółtych, pomarańczowych, a gdzieniegdzie jeszcze zielonych, jesiennych liści, w promieniach słońca. Niestety – wszystko co dobre, to się szybko kończy. Niebo przesłoniły grubaśne i gęste chmury. Często bywa tak, że razem ze słońcem przepada gdzieś dobry humor i entuzjazm. Co pomaga odzyskać pozytywne nastawienie? Moim zdaniem cztery rzeczy – dobre jedzenie, dobre towarzystwo, dobre filmy i okazjonalnie – dobre wino lub nalewka. Czymś, co ostatnio uratowało mnie przed całkowitym spadkiem nastroju, były kruche rogaliki z dżemem. Przepis na nie znalazłam na opakowaniu proszku do pieczenia. Warto je zrobić z kilku powodów: są łatwe w przygotowaniu, robi się je dość szybko, są smaczne no i słodkie. Takie kruche rogaliki wspaniale jest zjeść pod kocem, w towarzystwie ciepłego mleka lub kakao, w długi, zimny, jesienny wieczór. Wypróbowałam – polecam 😉
Kruche rogaliki z dżemem na chandrę i jesienną depresję

Kruche rogaliki z dżemem – składniki:

– 350 g. maki pszennej
– 4 łyżki cukru
– 125g. miękkiej margaryny
– 1 jajko
– 3 łyżki śmietany
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– ulubiony dżem (może być np. śliwkowo – kokosowy lub domowa “Nutella” na śliwkach)
– cukier puderDodane
W związku z niektórymi komentarzami odnośnie tego, że w przepisie jest za mało mąki i trzeba dodać więcej. Moi drodzy, różne mąki zachowują się w różny sposób i inaczej chłoną wodę. Nawet, jeśli mówimy o mąkach tego samego rodzaju. Mąka mące nierówna. Jedna mąka pszenna wchłonie więcej wody i ciasto będzie bardziej lejące inna mniej. Jeśli jest taka potrzeba, trzeba po prostu dosypać więcej mąki, aby uzyskać dobrą konsystencję.

Kruche rogaliki z dżemem – przygotowanie:

Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy cukier oraz pozostałe składniki. Całość zagniatamy. Rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości 1 cm. i kroimy na równej wielkości trójkąty. Na środek każdego trójkąta nakładamy po 1 łyżeczce dżemu i zawijamy od podstawy do wierzchołka, formując rogaliki.
Układamy je na posmarowanej tłuszczem blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez  ok. 30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, studzimy i chłodne posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Kruche rogaliki z dżemem na chandrę i jesienną depresję

21 Comments

  1. Rogaliki wyszły bardzo dobre, kruche i puszyste. Dodałam jogurtu naturalnego 10% zamiast śmietany, ponieważ nie miałam śmietany.
    Bardzo smaczne, na pewno zachowam ten przepis.

  2. Anonimowy

    A ja już próbowałam kilku prepisów i zawsze dżem (za każdym razem próbuję innego) wypływa mi z rogalików 🙁 jak temu zaradzić?

    • Tutaj nic nie poradzę. Mi dżem też zawsze wycieka. Nawet jeśli nie z każdego rogalika, to nigdy nie udało mi się upiec porcji koralików, w której przynajmniej z połowy dżem by trochę nie wypłynął. Co innego marmolada – ona zdecydowanie rzadziej wypływa, czasem w ogóle.
      Pozdrawiam!

  3. Witam
    Czy ciasta nie trzeba wkładać do lodówki ????? Czy ew. na krótko do zamrażalki ???? pozdrawiam 🙂

  4. rogaliki pyszne , bardzo smaczne kruche ciasto .wgniotłam trochę więcej mąki na koniec , trzeba wyczuć gęstość ciasta . Wyszło mi ok 30 sztuk w sam raz na blachę , z czego już połowę zjadł 7 latek

  5. oj u mnie ciacho idealne tylko cieniej rozwałkowałam, nie wiem jak smakują bo się jeszcze pieką:)

  6. Wyszly przepyszne. Fakt faktem, musialam dodac wiecej maki, bo ciasto bylo za bardzo lejace. Dziekuje za przepis, juz dawno szukalam dobrego i wreszcie go znalazlam 🙂 Pozdrawiam!

  7. Anonimowy

    Rogaliki w smaku nie są złe, natomiast mam obiekcje do ciasta. Podane proporcje są całkowicie złe, i jeśli się ich trzymać to ciasto wyjdzie prawie lejące się. Przy takiej ilości mokrych składników należy zastosować podwójną ilość mąki, co skutkuje oczywiście podwojeniem się objętości. Jeśli komuś się to wydaje za dużo to należy zmniejszyć ilość śmietany do 1 łyżki, 1 jajko całe i jedno żółtko oraz niecałe 100g margaryny. Można jeszcze dodać odrobinę cukru pudru.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *