Dżem z papryki z rozmarynem

Niezwykła to dla mnie rzecz: dżemy i konfitury można robić nie tylko z owoców. W tym roku po raz pierwszy dowiedziałam się o tego typu przetworach z warzyw. Za to kocham kuchnię i gotowanie – element niespodzianki na każdym kroku.

Dżem z papryki z rozmarynem – składniki:

– 2 kg. strąków czerwonej papryki
– 1,5 szkl. cukru
– szczypta soli
– 4 cytryny
– 1/2 łyżeczki mielonych goździków
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 2 gałązki świeżego rozmarynu (same drobno pokrojone igiełki)

Dżem z papryki – przygotowanie:

Papryką myjemy, czyścimy z gniazd nasiennych, kroimy na kawałki i blendujemy bądź przekręcamy przez maszynkę do mięsa.

Masę przekładamy do garnka, dodajemy cukier, sól i gotujemy bez przykrycia od. 20 minut, często mieszając. 

Cytryny sparzamy we wrzątku, osuszamy, a skórkę ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Oddzielnie wyciskamy z nich sok, który następnie dodajemy do masy paprykowej. Wszystko gotujemy do czasu, aż masa zgęstnieje. Pod koniec dodajemy skórkę z cytryn, goździki, cynamon i rozmaryn, mieszamy o gotujemy jeszcze ok. 2-3 minuty.

Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zamykamy i pasteryzujemy ok. 10 minut. Następnie słoiki wyjmujemy z garnka i studzimy pod kocykiem.

Smacznego!!

Przepis pochodzi z „Biblioteczki Poradnika Domowego”

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *