Lody czekoladowe

Nie zaimponuję skromnością, ale to jedne z najsmaczniejszych lodów, jakie w tym sezonie udało mi się przygotować. Oczywiście, tak jak w przypadku większości domowych lodów, ich zrobienie nie jest żadną filozofią, co moim zdaniem jest tylko plusem. Muszę przyznać, że każdy, kto jadł te lody pytał, że naprawdę zrobiłam je sama, w domu. Lody czekoladowe są pyszne, a przede wszystkim – czekoladowe, co dla mnie osobiście jest ich największym plusem. Bo choć generalnie na co dzień nie jem czekolady, to lody z niej zrobione „chodziły” za mną od dłuższego czasu. 

Pyszne lody czekoladowe własnej roboty.

Lody czekoladowe – składniki:

– 800 ml. śmietany 30%
– gorzka czekolada
– szklanka mleka skondensowanego
– kakao
– 2 łyżki cukru

Lody czekoladowe – przygotowanie:

Do miski wlewamy śmietanę i ubijamy ją z cukrem, aż będzie puszysta. Dodajemy mleko skondensowane i mieszamy delikatnie łyżką.

Czekoladę tarkujemy na tarce o największych oczkach (choć ja w zasadzie tylko połowę potarkowałam, a resztę dość drobno pokroiłam, bo już dłużej tarkować mi się nie chciało 😉 ale dzięki temu lody mają w sobie nie tylko pyszne wiórki czekoladowe, ale też chrupiące kawałki czekolady) i dorzucamy ją do śmietanowej masy.

Następnie dodajemy kakao. Ja dodałam ok 2-3 szklanki, dosypywałam je „na oko”, do momentu uzyskania odpowiedniego koloru i smaku lodów. Wszystko razem mieszamy i wstawiamy do zamrażarki na minimum 6 godzin. 

Smacznego!

Pyszne lody czekoladowe własnej roboty.

9 Comments

  1. Lody?O matko!! Ślinka mi ciurkiem leci jak u rasowego boksera! A jeszcze do tego czekoladowe! Witam wszystkich lodożerców! A ja na otarcie łez mam tylko jakiś głupi lodowy cukierek!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *