Domowa „Nutella” na śliwkach

Ten przepis przepis pojawił się w zeszycie mojej mamy w tym samym czasie, co prawdziwa „Nutella” na półkach sklepowych. Potrzeba jest matką wynalazku, a co potrzebą było w tym wypadku nie wiem. Względy ekonomiczne czy zdrowotne? Nie ważne. W każdym razie cieszę się, że taki przepis istnieje. Nie jest skomplikowany, a to, co dzięki niemu powstaje jest smaczne, nieprzesłodzone i czekoladowe.

Domowa „Nutella” na śliwkach – składniki:

– 3 kg. słodkich śliwek
– 1 kg. brązowego cukru (ewentualnie można użyć białego)
– 50 g. cukru waniliowego
– ok. 150 g. kakao

Domowa „Nutella” na śliwkach – przygotowanie:

Śliwki przekręcamy przez maszynkę. Przekładamy do garnka i dodajemy cukier. Gotujemy ok 1,5 godziny, często mieszając. Garnek odstawiamy na 24 h.
Następnego dnia dodajemy cukier waniliowy. Dosypujemy także kakao, stopniowo, sprawdzając smak „Nutelli”, aby nie była za gorzka. Wszystko gotujemy jeszcze ok. godziny a następnie, gorące przekładamy do słoiczków i zakręcamy. Weki studzimy pod kocem.
Domowa "Nutella" na śliwkach

4 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *