Cebulowe bahji – indyjska przekąska

Śmieszne słowo: „przekąska”. Zdawałoby się, że to coś, na jeden kąsek, chwytasz nawet w biegu, szybko zjadasz i puff, nie ma cię, lecisz dalej. Albo kulturalnie, jak człowiek, siadasz przy stole i zjadasz przekąskę, przed daniem głównym. Takie tyci tyci coś, że niby człowiek czuje, że coś mu przez przełyk przeleciało, ale wciąż ma apetyt na coś większego. No to chyba teoretycznie tak powinno być… Ale nie w moim przypadku. Ja przekąski często robię w takiej ilości, że jak już z nimi skończę, to z przejedzenia bolą mnie nawet włosy na głowie. Podobnie zrobiłam ostatnio z cebulowymi bahji. Ale cóż począć, kiedy coś jest naprawdę smaczne?

Indyjska przekąska - cebulowe bahji

Cebulowe bahji – składniki:

– 3-4 średniej wielkości cebule
– 10-12 łyżek mąki z ciecierzycy
– sól
– mielony kminek
– mielona kolendra
– kurkuma
– mielony imbir
– chilli w proszku
– olej rzepakowy
– woda

Cebulowe bahji – przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W misce mieszamy mąkę z ciecierzycy z przyprawami – tak, aby uzyskać dość intensywny smak, dostosowany jednak do własnych upodobań. Następnie dolewamy tyle zimnej wody, aby po wymieszaniu otrzymać dość gęstą pastę. Przekładamy do niej cebulę i dokładnie wszystko mieszamy.

Z tak powstałej masy formujemy placki. Może nam w tym zadaniu pomóc delikatne moczenie rąk w wodzie. Placki smażymy na gorącym tłuszczu, z obu stron, na złoty kolor.

Cebulowe bahji możemy podawać np. z chutney z mango.

Smacznego!

Indyjska przekąska - cebulowe bahji

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *