Ziemniaki faszerowane białym serem

Swoją
miłość do ziemniaków ogłaszam wszem i wobec przy każdej okazji. Bo mi
smakują, bo można z nich zrobić placki, kopytka i wieeele innych potraw,
bo wcale nie tuczą (jeśli oczywiście nie łączymy ich z zawiesistymi
sosami, zasmażkami i innymi tłustościami).
Kiedyś
słyszałam o ziemniakach faszerowanych twarogiem. Ziemniaki i ser biały
razem, na jednym talerzu to nie jest coś, co mogłam sobie wyobrazić z
łatwością. Ale ostatnio, powodowana głodem, brakiem innych składników
oraz lenistwem, ze względu na które nie chciało mi się ruszyć tyłka do
sklepu, pomyślałam, że właśnie takie ziemniaki zrobię. Tak się złożyło,
że jedyny twaróg, który był w lodówce, został rano wymieszany z
rzodkiewką. Natomiast w wielkim słoiku dojrzałam kilka ostatnich,
smętnych oliwek. A co tak będą pływały – pomyślałam – lepiej nadam ich
wypestkowanemu życiu sens i
je zjem. Miałam też tabasco, a przy każdej możliwej okazji szukam
sposobności, żeby móc nim cokolwiek polać (dosłownie „polać”, a nie
„skropić”). No i tak właśnie doszło do skomponowania, dla niektórych
dziwnej, mieszanki. Takie faszerowane ziemniaki można zrobić zarówno na
grillu jak i w piekarniku.
Składniki:
– ziemniaki
– biały ser
– rzodkiewka
– ewentualnie oliwki
– bardzo ewentualnie tabasco 😉
– sól i pieprz czarny
Przygotowanie:
Ziemniaki
obieramy, myjemy i przekrajamy wzdłuż na pół. Wrzucamy do wrzątku i
gotujemy ok 8-10 minut. Wyjmujemy, a gdy przestygną wydrążamy w nich
otwory – tak, aby nie przebić na wylot, a dało się do środka włożyć
farsz.

Do twarogu dodajemy starkowaną na tarce o największych otworach rzodkiewkę oraz sól i pieprz do smaku i dokładnie mieszamy.

Jeśli
ziemniaki przyrządzamy na grillu, to najpierw zapiekamy je, kładąc
wydrążoną stroną na ruszcie (a najlepiej na tacce położonej na ruszcie) i
grillujemy przez 10 minut. Następnie obracamy na drugą stronę, do
otworów nakładamy twarogowy farsz i przykrywamy oliwkami. Grillujemy aż
ziemniaki będą miękkie.
Jeśli
przyrządzamy je w piekarniku, to farsz od razu nakładamy do otworów,
przykrywamy oliwkami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200
stopni. Pieczemy około 30 minut.
Podajemy na ciepło, ewentualnie skropione/polane sosem tabasco.
Smacznego!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *