Wegańskie lody bananowe na nerkowcach

Trudno mi się funkcjonuje, kiedy nie ma słońca. Ciężko wstać z łóżka, w ciągu dnia się skupić, w zasadzie ciągle chce mi się spać. A to, jak łatwo się domyśleć, nie ułatwia mi życia w naszej strefie klimatycznej. Od kilku dni wszelkie prognozy pogody „straszyły”, że od dziś ostatecznie ma powrócić lato. O świcie zerwałam się z łóżka jak oparzona, aby przywitać słońce i upał… Tylko nie wiem jak u Was, ale w Białymstoku, mimo wszystkich obietnic, słońca ni widu ni słychu. Wróciłam pod kołdrę i wprowadzam w życie własną zasadę, rekompensowania sobie braku słońca dobrym jedzeniem. I w ten sposób na śniadanie, o którym babcia zawsze mówiła, że powinno być pożywne, zjadłam wegańskie lody bananowe na nerkowcach. No ale w sumie są banany, są orzechy, jest pożywność. A nie? 🙂

Wegańskie lody bananowe na nerkowcach – składniki

– 3 duże banany
– 2 szklanki orzechów nerkowca, moczonych wcześniej w wodzie przez kilka godzin
– szklanka sojowego mleka o smaku waniliowym
– 1/4 szklanki cukru trzcinowego
– kilka kropel esencji waniliowej

Wegańskie lody bananowe na nerkowcach – przygotowanie:

Banany obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Przelewamy do pojemnika, przykrywamy przykrywką i wstawiamy do zamrażarki. Lody wyjmujemy 3-4 razy, co godzinę, zdejmujemy przykrywkę i miksujemy całość mikserem, aby zapobiec tworzeniu się kryształków lodu. Następnie odstawiamy z powrotem na kilka godzin, do ostatecznego zamarznięcia.

Smacznego!

Przepis pochodzi z magazynu Vege, nr 7/8 2012

Wegańskie lody bananowe na nerkowcach - bez maszynki

4 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *