Wegańskie kotlety z płatków i kiełków

Szukając pomysłów na wykorzystanie kiełków trafiłam na ten oto przepis. A tak przy okazji, może ktoś wie jak usmażyć cokolwiek, co jest panierowane w sezamie, tak, aby ten sezam faktycznie się utrzymał, np. na takim własnie kotlecie?

Już drugi raz próbowałam zrobić panierkę z sezamu i skończyło się na tym, że w ciągu pięciu sekund 99% z niej, spłynęło do tłuszczu, a na kotleciej powierzchni zostało kilka smutnych ziaren. No to jak to się robi, hę? Ktoś wie? 🙂
Składniki:
– 1,5 szklanki płatków owsianych (najlepiej błyskawicznych) 
– pieprz
– curry
– sól
– szklanka kiełków – może być dowolna mieszanka, ja użyłam brokułów i pszenicy
– kurkuma
– 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
– sezam
– masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
Płatki zalewamy szklanką gorącej wody; jak namiękną dodajemy przyprawy. W większości nie podaję ich proporcji, każdy dostosowuje je wg własnego smaku. 
Wyrabiamy masę, formujemy małe kotleciki i obtaczamy je w sezamie. Smażymy na złoty kolor.
Smacznego!
Przepis pochodzi ze strony kuchnia-kuchnia.pl
Wegańskie kotlety z płatków i kiełków

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *