Trochę niechlujne crumble rabarbarowo truskawkowe z waniliową nutą

Moje crumble wybuchło. Zostałam ostrzeżona, że sok z rabarbaru może „lekko wyjść na powierzchnię”, ale temu, co zobaczyłam po otwarciu piekarnika, daleko było do delikatnej lekkości. Przez co mój crumble wygląda jak deser ze sklepu z używanymi słodyczami, wyjedzony do połowy 😉 Ale smak wynagradza niedostatki wyglądu, dzięki czemu wyszedł smaczny deser na lato.
Acha, nakładając owoce i kruszonkę do kokilek nie bójcie się nałożyć ich „z górką”. Ja nałożyłam mniej i w trakcie pieczenia, mimo, że w przyrodzie nic nie ginie, objętość owoców się zmniejszyła i to pewnie również stąd, taki a nie inny efekt.
Ps. Tylko niech mi nikt nie mówi: „to może trzeba było wytrzeć ten kubek, żeby lepiej wyglądało” (taką radę otrzymałam przed chwilą). Kokilek (a nie kubków) nie dało się wytrzeć. I spuśćmy na to zasłonę miłosierdzia 😉
Acha! Dziś o różnych deserach, nie tylko crumble, słów parę rzekłam w czasie audycji „Czas Skowronków”.

Składniki
– 300 g. rabarbaru
– 150 g. truskawek
– łyżka esencji waniliowej
– 60 g. brązowego cukru
na kruszonkę:
– 180 g. mąki pszennej
– 110 g. zimnego masła (prosto z lodówki)
– pół łyżeczki cynamonu
– 20 g. otrębów pszennych
– 30 g. brązowego cukru
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy schłodzone, pokrojone na kawałki masło i dokładnie siekamy je z mąką, najlepiej za pomocą szerokiego noża. Dodajemy cynamon, otręby, cukier i szybko zagniatamy. Wyrobione ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki.
Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na ok. centymetrowe kawałki. Pokrojony rabarbar przekładamy na patelnię i posypujemy 50 g. cukru. Dodajemy też esencję waniliową. Wszystko podsmażamy około 5 minut często mieszając. Rabarbar odsączamy i nakładamy do kokilek, tak, aby zajmował połowę każdej z nich. Jeśli wolimy słodsze desery, rabarbar możemy posypać pozostałym (10 g.) cukrem. Każdą porcję dopełniamy truskawkami pokrojonymi w plasterki.
Z lodówki wyjmujemy ciasto i tarkujemy je za pomocą tarki o największych oczkach. Starkowanym w ten sposób ciastem posypujemy owoce, starając się, aby zostały dokładnie pokryte kruszonką.
Tak przygotowane crumble wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez ok. 35-40 minut.
Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *