Sorbet truskawkowy z limonką

Czy ktoś z czytających ten post pamięta cudo o nazwie „Kremogen”? To jedna z pyszniejszych rzeczy mojego dzieciństwa. Coś, co w zasadzie było rozgniecionymi, a później zamrożonymi na kamień truskawkami, a w smaku przypominało dzisiejsze sorbety. Ale wtedy o sorbetach nikt nie słyszał i był albo właśnie truskawkowy kremogen, albo boskie, waniliowe lody „Marwil”, które kosztowały jedyne 2 tysiące złotych.
Co roku, w sezonie truskawkowym, nie mogę przepuścić okazji, by chociaż raz nie zrobić takiego własnie sorbetu/kremogenu. Tym razem z limonkową nutą.
Sorbet truskawkowy z limonką

Sorbet truskawkowy z limonką – składniki:

– 800 g. truskawek
– 1/4 szkalnki cukru
– sok wyciśnięty z limonki
– łyżeczka esencji waniliowej

Sorbet truskawkowy z limonką – przygotowanie:

Truskawki rozgniatamy za pomocą blendera na jednolitą masę. Dodajemy cukier, sok z limonki i esencję waniliową. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do pojemnika, zamykamy i wstawiamy do zamrażarki na 12 godzin.
Sorbet dobrze jest wyjąć z zamrażarki, na ok 25 minut przed podaniem. W ten sposób łatwiej nam formować kulki i nakładać porcje.
Smacznego!!

2 Comments

  1. Jutro maszyna idzie w ruch – kremogen musi być! 🙂
    A lodów Marwil chyba już nie ma?

    zielona natka bardzo soczyście i aromatycznie pozdrawia zielony koperek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *