Sajgonki wegańskie

Właściwie nie wiem, co mnie podkusiło, żeby zrobić sajgonki. Hmmmm….trochę źle to zabrzmiało. Cieszę się, ze je zrobiłam, tylko nie wiem, jak do tego doszło, a większość potraw, których przepisy zamieszczam na blogu, powstaje z jakiegoś powodu. W tym przypadku była nim chyba obecność w mojej kuchni papieru ryżowego, z którym nie bardzo wiedziałam co zrobić. Na bycie zużytym czekał kilka miesięcy. Albowiem zaprawdę powiadam Wam, bałam się tych sajgonek. Dlaczego? Bo w kuchni boję się trzech rzeczy:
a) wyrabiania ciasta drożdżowego
b) pieczenia biszkoptow
c) zwijania gołąbków.
A sajgonki są jak gołąbki, tylko jeszcze bardziej podstępne, bo z cienkiego, rwącego się papieru ryżowego. No, ale jakoś poszło… I wyszło mi z tego…. nie pamiętam ile sajgonek, ale na 3-4 osoby powinno wystarczyć.
Sajgonki wegańskie

Składniki:
– 10 arkuszy papieru ryżowego
– puszką pędów bambusa
– garść grzybów mun
– 2 małe marchewki
– 1 papryka
– 1 cebula
– 2-3 garście makaronu ryżowego
-jasny sos sojowy
– odrobina soli
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę a paprykę i marchewkę w paski, Cebulę podsmażamy przez minutę na oleju, po czym dodajemy do niej marchew i paprykę. Warzywa smażymy i gdy zaczną się robić miękkie, dodajemy pędy bambusa i pokrojone grzyby (grzyby, zgodnie z instrukcją, na opakowaniu, należy na chwilę zamoczyć w wodzie). Smażymy wszystko do miękkości. Pod koniec dodajemy makaron oraz do smaku przyprawę 5 smaków, sos sojowy, sól i pieprz. Wszystko jeszcze chwilę podsmażamy na niewielkim ogniu.
Każdy płat papieru ryżowego zamaczamy w letniej wodzie na ok. 2 sekundy i kładziemy na płaskiej desce. Gdy zmięknie, nakładamy farsz. Zwijamy sajgonki: najpierw dwa brzegi – górny i dolny, a następnie rolujemy całość, tworząc wałeczek.
Sajgonki smażymy z obu stron na złoty kolor i podajemy na ciepło, zaraz po usmażeniu.

1 Comment

  1. Sarczyńska Ula

    Ostatnio bardzo je polubiłam , szczególnie te akurat bez mięsa. Jakoś staram się samemu całkowicie z niego zrezygnować. Super mi pasuje dodatki z pietruszką, marchwią, mogą być grzyby i super też pasuje dobrze ugotowany ryż. Także warto spróbować z dobrym pieczonym jabłkiem. Warto z tym eksperymentować od siebie dodam też takie nietypowe pomysły http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-sajgonki/ tego ostatniego nie polecam bo jest dziwny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *