Radiowe pogaduszki i francuska zupa piwna

Z zamiarem zrobienia tej zupy nosiłam się od roku. Ano niby czemu miałabym się nie nosić, skoro jest to zupa robiona na piwie. A ja piwo lubię. Nie powiem, że nie. To i upichciłam takie cudo, co zajmuje jakieś 20 minut. A rano ze słoikiem francuskiej piwnej zupy powędrowałam do Radia Białystok, gdzie dziś w Strefie Dobrego Smaku „Czasu Skowronków” uskuteczniałyśmy z prowadzącą pogaduszki właśnie o zupach.
Ostrzegam, że zupa ma mocno piwny smak (bo jaki miałaby mieć), więc nie wszystkim zasmakuje.
Ale my tu gadu – gadu, a przepis czeka.
Składniki
– 500 ml. jasnego piwa
– 800 ml. mleka
– 3 żółtka
– 2 łyżki śmietany
– pęczek szczypiorku
– sól i pieprz do smaku
– grzanki
Przygotowanie:
Żółtka, mąkę i 100 ml. mleka miksujemy dokładnie na jednolitą masę. Dodajemy piwo, pozostałe mleko i na małym ogniu gotujemy zupę ciągle mieszając. Gdy zacznie gęstnieć zwiększamy płomień i podgotowujemy jeszcze kilka minut,nie przestając mieszać.
Przed podaniem zupę posypujemy posiekaną pietruszką i grzankami.
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki: „Kuchnia francuska” Anais Vially.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *