Pieczony dorsz na purée z brokułów

DORSZ PIECZONY W FOLII
Składniki:
– 2 filety z dorsza
– natka pietruszki
– ząbek czosnku
– cytryna
– sól
– pieprz ziołowy
– koperek
Przygotowanie:
Filety myjemy i osuszamy. Skrapiamy je sokiem z cytryny i smarujemy zmiażdżonym czosnkiem. Solimy i pieprzymy, a na wierzchu kładziemy kilka listków natki pietruszki oraz posypujemy posiekanym koperkiem.
Zawijamy w folię aluminiową tak, aby jej brzegi stykały się nad rybą. Dorsza wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika, otwieramy folię i pieczemy jeszcze 10 minut.
Podajemy z purée z brokułów.
PUREE z BROKUŁÓW:
Składniki:
–  jeden brokuł
– ząbek czosnku
– 1,5 łyżki masła
Przygotowanie:
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie lub na parze. Gdy jeż już miękki, dokładnie go odcedzamy. Wrzucamy do malaksera, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, masło i mielimy wszystko na gładką masę. U mnie niestety malakser zepsuł się w połowie drogi, ale i tak wyszło w porządku 🙂
Smacznego!
Pieczony dorsz na purée z brokułów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *