Pieczone, arabskie falafle – wegańskie i bezglutenowe

Na fali miłości do ciecierzycy i eksperymentów z nią, przygotowałam arabskie falafle. Pieczone, a nie smażone, bo zabrałam się z nie późną, wieczorową porą a oleju, jak się w połowie drogi okazało, nie miałam. Dzięki temu przekonałam się, że to bardzo dobry sposób przygotowania falafli – nie tylko zdrowy, ale i smaczny.

Pieczone, arabskie falafle – składniki:

– 160 g. ciecierzycy
– 1 cebula
– 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
– łyżeczka mielonego kminku
– łyżeczka mielonej kolendry
– łyżka soku z cytryny
– sól, pieprz czarny i pieprz cayenne do smaku

Pieczone, arabskie falafle – przygotowanie:

Ciecierzycę moczymy przez około 8 godzin w wodzie, a następnie gotujemy ją przez około 1,5 godziny. Odcedzamy i przekręcamy przez maszynkę do mielenia mięsa. 
Dodajemy posiekaną cebulę, pietruszkę i wszystkie przyprawy. Jeśli masa jest zbyt sucha możemy dodać do niej odrobinę wody. Wszystko mieszamy i formujemy kulki jednakowej wielkości. 
Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy w 180 st. przez około 20-25 minut.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *