Pasztet z ciecierzycy i czerwonej soczewicy

W zasadzie, to stosunkowo późno odkryłam, że istnieje coś takiego, jak pasztety bezmięsne. Ale od momentu, gdy posiadłam wiedzę na temat takich warzywnych pasztetów, przyczepiłam się do nich, jak rzep do psiego ogona. Wcześniej pasztety kojarzyły mi się z okropnymi mielonkami turystycznymi albo takim świństwem sprzedawanym w sklepach, które tak naprawdę nie wiadomo z czego się składa. A później pojawił się w moim życiu pierwszy pasztet z selera. I jakoś dalej się to potoczyło, że w zasadzie każde warzywo lubię ugotować, zmielić, zmieszać z i innym warzywem, dodać coś ekstra i piec to, aż będzie miało dość. I co ciekawe, jeśli się komuś o tym nie powie, to w większości ludzie sami nie zauważają, że nie ma w czyms takim ani grama mięsa.
Składniki
– 250 g. czerwonej soczewicy
– 200 g. ziaren ciecierzycy
– olej rzepakowy
– duża cebula
– 2 ząbki czosnsku
– jajko
– sól i pieprz do smaku
– słodka papryka w proszku
– otręby pszenne
– pieprz ziołowy
– majeranek
Przygotowanie
Ciecierzycę moczymy na noc (ok. 8 godzin) w wodzie. Następnie gotujemy ją, nie wylewając wody w której się moczyła, przez ok. 1,5 godziny, aż będzie miękka. Soczewicę gotujemy do miękkości, około 20-25 minut. Zarówno ciecierzycę jak i soczewicę odcedzamy i przekładamy do miski.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju rzepakowym. Dodajemy do soczewicy i ciecierzycy, wraz z przyprawami, wyciśniętym przez praskę czosnkiem oraz jajkiem. Wszystko dokładnie mieszamy. Aby pasztet nie był za rzadki, dodajemy otręby pszenne – tyle ile uważamy za słuszne.
Formę (keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej pasztet. Górę zwilżamy delikatnie wilgotną dłonią. Pasztet pieczemy ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Smacznego! 

Pasztet z ciecierzycy i czerwonej soczewicy

1 Comment

  1. Świetny przepis na pewno zrobię !!!
    Twój blog bardzo mi się podoba, dodaję do obserwowanych i będę zaglądać częściej!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *