Niech żyją kontrasty, czyli sałatka z fetą i suszoną żurawiną

Dopiero niedawno zaczęłam doceniać połączenie smaków – słonego i słodkiego. Kiedyś nawet do głowy coś takiego by mi nie przyszło. A jak się okazuje, jeśli umiejętnie połączymy te kontrastujące smaki, mogą powstać wyśmienite dania główne, desery, sałatki…

I dziś właśnie taka sałatka, w której łączy się smak słonej fety i słodkiej, suszonej żurawiny.Przepis dostałam od Oli B. Dziękuję.

 sałatka z fetą i suszoną żurawiną
Składniki:
– sałata lodowa
– ser feta
– suszona żurawina
– płatki migdałów (powinno ich być o połowę mniej, niż żurawiny)
– jogurt i majonez – w identycznych proporcjach
– pieprz
Przygotowanie:
Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki. Układamy na niej pokrojoną w kostkę fetę i posypujemy żurawiną. Jogurt mieszamy z majonezem i dodajemy pieprz. Takim sosem polewamy warzywa i posypujemy uprażonymi na suchej patelni migdałami.
Gotowe!
Szybko, prosto i smacznie.

 

 

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *