Najprostsze bułeczki drożdżowe z dżemem

To był wieczorny impuls powodowany deficytem cukru w mojej diecie i średnim humorem. Postanowiłam upiec babeczki. Zresztą to musiało być przeznaczenie, w końcu rzadko zdarza mi się mieć wszystkie niezbędne składniki, do właśnie wymyślonej potrawy. Zwłaszcza o godzinie 23. I tym oto szczęśliwym zrządzeniem losu powstały takie oto bułeczki.
A! Nieopatrznie zostawiłam je na jakiś czas pod okiem mamy, która niesiona niezrozumiałym mi impulsem, posypała je sezamem i brązowym cukrem, zamiast kruszonką. Pomyślałam „pal sześć ten cukier! Ale sezam ni hu hu nie pasuje do bułeczek na słodko”. Aha! Okazało się, że pasuje.
Najprostsze bułeczki drożdżowe z dżemem
Składniki:
– 1/4 margaryny (w temp. pokojowej)
– 5 dkg. drożdży
– 0,5 kg mąki
– 2 żółtka (w temp. pokojowej)
– szczypta soli
– 1 szklanka mleka (w temp. pokojowej)
– 1 szklanka cukru
– dowolny dżem
– rozmieszane białko jajka
– sezam i brązowy cukier do posypania
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy na małym ogniu, jednocześnie rozpuszczając w nim margarynę, a następnie odstawiamy do przestygnięcia. Gdy mleko jest lekko ciepłe wszystkie składniki ciasta (drożdże, cukier, mąkę, żółtka, sól) łączymy w misce i dokładnie zagniatamy (dość długo i intensywnie, ok. 20 minut, aż ciasto zrobi się ciepłe). Miskę przykrywamy płócienną ściereczką i odstawiamy, aż ciasto wyrośnie.
Gdy ciasto podwoi objętość należy je jeszcze chwilę mieszać ręką (wyrabiać). Następnie odrywamy spore kawałki ciasta, kształtujemy z nich placki, nakładamy dżem, zawijamy i formujemy bułeczki.
Uformowane ponownie odstawiamy w cieple miejsce na ok. 20 minut. Bułeczki smarujemy białkiem jajka. Część posypujemy brązowym cukrem a część sezamem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy w temp. 180 stopni na złoty ok. 20 – 25 minut.
Smacznego!

3 Comments

  1. Anonimowy

    A w którym momencie dodajemy drożdże, bo jakoś nie widzę tego w przepisie. Chciałabym zrobić te bułeczki bo wyglądają świetnie, ale nie robiłam jeszcze ciasta drożdżowego.

  2. Pyszne! Pierwszy raz wyszły mi pyszne bułeczki! Dziękuję za przepis! Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *