Mus z wędzonego pstrąga (a może pasztet?)

Nie wiem dlaczego ten mus nazywa się musem, ja bym to nazwała np. pasztetem, ale wierzę mądrzejszym od siebie. A, że jest to mus napisano w książce, w której znalazłam przepis (Wielka kolekcja kulinarna. Przekąski i przystawki). Więc niech i tak będzie.

Mus z wędzonego pstrąga – składniki:

– 5 wędzonych pstrągów
– kilka różyczek brokułów
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 1/2 litra wywaru z warzyw
–  3 łyżki masła  + masło do wysmarowania formy
– jajko
– ok. 200 ml. śmietany 36%

Mus z wędzonego pstrąga – przygotowanie:

Brokuły obgotowujemy w wywarze warzywnym około 7 minut, tak, aby zachowały świezy, zielony kolor.
Ryby obieramy ze skóry i ości. Miksujemy je z masłem, koncentratem, śmietaną i jajkiem. Masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podłużną formę dopieczenia smarujemy masłem. Wykładamy połowę musu, układamy brokuły, przykrywamy pozostałą masą i wyrównujemy powierzchnię nożem.
Formę wstawiamy do większego naczynia wypełnionego w połowie wodą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 18- stopni. Pieczemy w kąpieli wodnej około 45 minut.
Mus podajemy po wystygnięciu.
Smacznego!
Mus z wędzonego pstrąga

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *