Muffiny z rabarbarem, jabłkiem i brązowym cukrem

Prosto i bez owijania w bawełnę – te muffiny są pyszne. Naprawdę to chyba moje ulubione muffiny na słodko. Tak bardzo żałuję, że sezon na rabarbar nie trwa dwanaście miesięcy, bo jak tylko się skończy, do momentu, aż zacznie na nowo, tęsknie i marzę o tych muffinach – cudowne połączenie rabarbaru, jabłek i brązowego cukru.
Swoją drogą przy tej okazji przypomina mi się, jak rabarbar jadłam w dzieciństwe: zrywałam go z koleżanką, prosto z jej pola i tak jadłyśmy go krzywiąc się od kwaśności i piasku, który zgrzytał między zębami. Wspomnienie przemiłe aczkolwiek w przypadku muffinek radzę korzystać z umytego rabarbaru.
Muffiny z rabarbarem, jabłkiem i brązowym cukrem

Muffiny z rabarbarem, jabłkiem i brązowym cukrem – składniki:

– 3 szklanki mąki pszennej
– łyżeczka proszku do pieczenia
– pół łyżeczki soli
– 2 szklanki brązowego cukru
– 2 rozmieszane jajka
– 2 łyżeczki esencji waniliowej
– szklanka maślanki
– 1/2 szklanki oleju roślinnego
– 3 łodygi rabarbaru
– 2 niewielkie jabłka pokrojone w kostkę
+ cynamon i brązowy cukier do posypania muffinów

Muffiny z rabarbarem, jabłkiem i brązowym cukrem – przygotowanie:

Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki grubości około 5 mm. Zasypujemy je połową szklanki brązowego cukru, mieszamy i odstawiamy na bok na kilka minut.
Suche składniki (mąka proszek do pieczenia, sól, 1,5 szklanki cukru) mieszamy w jednej misce. W drugiej łączymy składniki suche (maślankę, olej, esencję, jajka), a następnie dodajemy je do składników mokrych. Przekładamy do nich jabłka i rabarbar. Wszystko razem mieszamy.
Ciasto przekładamy do foremek i wierzch każdego posypujemy odrobiną cukru i cynamonem. Muffiny pieczemy w temp. 180 stopni przez 25 minut.
Smacznego!
Muffiny z rabarbarem, jabłkiem i brązowym cukrem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *