Muffiny o zapachu pizzy

To pierwsze wytrawne muffiny jakie zrobiłam i w sumie także pierwsze wytrawne jakie jadłam. Do niedawna muffinki kojarzyły mi się z czymś słodkim. Dopiero kilka dni temu, pod wpływem nie pamiętam czego, postanowiłam upiec takie babeczki z serem feta, papryką i suszonymi pomidorami. Pierwsze co mnie uderzyło przy wyjmowaniu ich z piekarnika było to, że pachną jak pizza. Takie wytrawne, słone muffiny z suszonymi pomidorami i serem feta są pyszne na zimno i łatwo je przetransportować z miejsca na miejsce, dzięki czemu sprawdzają się np. jako przekąska w trakcie pikników.
wytrawne muffiny słone z suszonymi pomidorami i serem feta

Muffiny o zapachu pizzy, z suszonymi pomidorami i serem feta – składniki:

suche:
– 2 szklanki mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– pół łyżeczki soli
– 1,5 łyżeczki suszonego oregano
mokre
– 2 jajka
– 100 g. roztopionego masła
– szklanka maślanki
– papryka czerwona
– 100 g. sera feta pokrojonego w kostkę
– 20 g. pokrojonych, suszonych pomidorów
+ oliwa do podpieczenia papryki

Muffiny o zapachu pizzy z suszonymi pomidorami i serem feta – przygotowanie:

Paprykę myjemy, kroimy na pół, wyjmujemy gniazda nasienne. Skrapiamy ją oliwą i zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. i zapiekamy przez ok. 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekujemy ok. 10 minut, następnie odwijamy paprykę z folii i zdejmujemy z niej skórę. Kroimy w niezbyt drobną kostkę.
Składniki suche łączymy w jednej misce a mokre w drugiej. Następnie dodajemy jedne do drugich i mieszamy. Tak przygotowanym ciastem napełniamy papilotki lub foremki. Muffiny pieczemy 25 minut w 200 stopniach. Podajemy na zimno.
Smacznego!

wytrawne muffiny słone z suszonymi pomidorami i serem feta

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *