Krewetki zapiekane z anyżem

Znacie program „Ugotowani”? To ten, w którym kilka, wcześniej obcych sobie osób, przychodzi do siebie na kolacje. Najczęściej wylizują talerze do czysta, chwalą, jakie wszystko jest pyszne, a wracając do domu, kiedy już nie ma gospodarza, mówią, że jedzenie było tak okropne, że jeść się go nie dało… Najczęściej, chociaż oczywiście nie zawsze. Często, w poszukiwaniu kulinarnych inspiracji, oglądam brytyjską wersję tego programu i ostatnio pojawiło się w nim takie o to danie. W zasadzie jako przystawka, ale jeśli podać je z makaronem ryżowym, do sprawdzi się znakomicie jako lekki obiad. 

Składniki (na 2 osoby lub jedną, która dużo je):
– 200 g. krewetek koktajlowych
– duży ząbek czosnku
– 3-4 gwiazdki anyżu
– papryczka chilli
– sos pomidorowy
– sól, pieprz, ewentualnie ulubione zioła
– oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Dno naczynia do zapiekania pokrywamy cienką warstwą oliwy z oliwek. Kładziemy gwiazdki anyżu i papryczkę chilli. Jeśli chcemy, aby potrawa była bardziej pikantna papryczkę rozcinamy na pół. Na samej górze układamy krewetki i pokrywamy je zmiażdżonym czosnkiem. Całość delikatnie solimy i pieprzymy. Wszystko polewamy sosem pomidorowym. Możemy go posypać ulubionymi ziołami, ale ten krok można pominąć.
Krewetki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. i zapiekamy przez 20 minut. Podajemy z makaronem ryżowym.
Smacznego!!

Krewetki zapiekane z anyżem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *