Podlaskie “Nasze kulinarne dziedzictwo”

Zdarzyło mi się ostatnio robić relację z konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Była to edycja wojewódzka (podlaska), w której 72 wystawców zaprezentowało ponad 100 produktów, które to jury oceniało w czterech kategoriach:
I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego,
II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego,
III. Napoje regionalne,
IV. Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi

Mnóstwo potraw, smaków, ciekawych rozmów i opowieści o jedzeniu. Nie wiem czy mieliście okazję sprawdzić, ale jedzenie w moim regionie, jest najlepsze na świecie. I zdania nie zmienię! A najlepsze jest to, że mimo, że nie byłam w kapitule, to wszystkiego mogłam popróbować, także nalewek. Juhu!

A między pierwszą, a dwudziestą siódmą  degustacją, zrobiłam kilka fotek.

 

 Konkurs "Nasze kulinarne dziedzictwo Smaki regionów" - Podlasie

 

 Konkurs "Nasze kulinarne dziedzictwo Smaki regionów" - Podlasie
 Konkurs "Nasze kulinarne dziedzictwo Smaki regionów" - Podlasie
Róże karnawałowe

 Konkurs "Nasze kulinarne dziedzictwo Smaki regionów" - Podlasie

 

 Konkurs "Nasze kulinarne dziedzictwo Smaki regionów" - Podlasie

 

 Konkurs "Nasze kulinarne dziedzictwo Smaki regionów" - Podlasie
 Konkurs "Nasze kulinarne dziedzictwo Smaki regionów" - Podlasie
 Konkurs "Nasze kulinarne dziedzictwo Smaki regionów" - Podlasie
Placek ze śledziem

 

 Konkurs "Nasze kulinarne dziedzictwo Smaki regionów" - Podlasie

 

 Konkurs "Nasze kulinarne dziedzictwo Smaki regionów" - Podlasie
Nalewka wieloowocowa

 

 Konkurs "Nasze kulinarne dziedzictwo Smaki regionów" - Podlasie
 Konkurs "Nasze kulinarne dziedzictwo Smaki regionów" - Podlasie

 

 Konkurs "Nasze kulinarne dziedzictwo Smaki regionów" - Podlasie
Sałatka z buraków z żurawiną i śliwką węgierką

 

 Konkurs "Nasze kulinarne dziedzictwo Smaki regionów" - Podlasie

 

Wędzony węgorz
Wędzony węgorz
salceson z lina

 

 

 

 Konkurs "Nasze kulinarne dziedzictwo Smaki regionów" - Podlasie

 

 Konkurs "Nasze kulinarne dziedzictwo Smaki regionów" - Podlasie kiełbasa kramkowska

 

karp wędzony Konkurs "Nasze kulinarne dziedzictwo Smaki regionów" - Podlasie
Karp wędzony

 

 

Szczupak z kurkami

 

chleb razowy z żurawiną
Chleb razowy z żurawiną

 

 

 

 

chleb na zakwasie z kminkiem
Chleb na zakwasie z kminkiem
nalewka z malin Konkurs "Nasze kulinarne dziedzictwo Smaki regionów" - Podlasie
Nalewka z malin

 

nalewka jarzębinowa Konkurs "Nasze kulinarne dziedzictwo Smaki regionów" - Podlasie
Nalewka jarzębinowa

 

Nalewka jarzębinowa

 

 

 

 

 

 

Kaszanka z pieca chlebowego

 

 

ryba w zalewie słodko kwaśnej Konkurs "Nasze kulinarne dziedzictwo Smaki regionów" - Podlasie
Ryba w zalewie słodko – kwaśnej

 

 

 

 

Boczek faszerowany

 

 

 

 

 

Napoleon

 

 

 

Chleb żytni na zakwasie “od Ewy”
Ser dojrzewający wędzony

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Słonina czosnkowa

 

 

 

 

 

Kindziuk sokólski

 

 

 

 

Sękacz wigierski

11 Comments

  1. A nie mogłaś dać znać, to bym wpadła i pomogła Ci próbować?;)
    Zazdroszczę takiej możliwości – pyszności niesamowite, mimo, że nie wg 5 Przemian;P

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *