Kolorowy przekładaniec z okazji radiowego debiutu

Świtem bladym (a właściwie to było jeszcze ciemno) byłam gościem Czasu Skowronków – audycji w Radiu Białystok. Emocje powoli opadają, ale minie pewnie jeszcze parę dni, zanim odważę się to odsłuchać 🙂 Tymczasem mam dla Was przepis na kolorowy przekładaniec z pumperniklem, który przygotowałam z tej okazji. Smacznego!
Składniki:

– 8 kromek pumpernikla
– ok. 250 g. serka (np. homogenizowanego o naturalnym smaku, Philadephia lub Bieluch)
– dojrzałe awokado
– ząbek czosnku
– łyżeczka soku z cytryny
– 50 g. plastrów wędzonego łososia
– jajko
– curry, kurkuma
– pietruszka, koperek lub szczypiorek
– pomidorki koktajlowe
Przygotowanie:
Cztery kromki pumpernikla układamy na sobie i kroimy w poprzek, aby powstały dwie, trójkątne kanapki. Ser dzielimy na cztery, równe części.
Przygotowujemy poszczególne warstwy przekładańca:
różowa: łososia bardzo drobno kroimy i mieszamy z pierwszą częścią serka, ucieramy blenderem na gładką masę;
żółta: jajko gotujemy na twardo, obieramy i kroimy drobno. Ucieramy widelcem wraz z druga częścią serka, dodajemy curry i kurkumę do smaku;
zielona: awokado kroimy i rozcieramy z trzecią częścią serka, dodajemy sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy;
białą część stanowi serek beż żadnych dodatków.
Po kolei smarujemy poszczególne kromki pumpernikla, każda kromkę dociskamy i tworzymy kolorową kanapkę – piramidkę (biała, neutralna część sera powinna być na wierzchu).
Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem (koperkiem lub pietruszką), pomidorkami koktajlowymi i jemy ze smakiem.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *