Kolorowy pasztet warzywny

Znam kilka os贸b, kt贸re nie lubi膮 warzyw. I zupe艂nie ich nie rozumiem 馃檪 Nie b臋d臋 powtarza艂a znanych wszystkim tez o tym, jak zdrowe s膮 warzywa, jak dla nas dobre, jak du偶o maj膮 witamin. To wa偶ne, jednak ja warzywa lubi臋 g艂贸wnie dlatego, 偶e najzwyczajniej w 艣wiecie, s膮 smaczne. I to w艂a艣nie o nich rozmawia艂am dzi艣 w radiowej audycji Czas Skowronk贸w. A przy tej okazji powsta艂 kolorowy pasztet warzywny ze szpinaku, papryki i marchwi.
I teraz uwaga. Podaj臋 2 proporcje sk艂adnik贸w. Jedne z ksi膮偶ki („Wielka kolekcja kulinarna. Przek膮ski i przystawki”)锘, z kt贸rej pochodzi przepis. W nawiasie takie, kt贸re moim zdaniem faktycznie nale偶y zastosowa膰.
Ja robi艂am wg. proporcji ksi膮偶kowych i zosta艂o mi baaaaaaardzo du偶o masy 艣mietanowo-jajecznej. Gdybym faktycznie doda艂a jej do warzyw tyle, ile by艂o w przepisie oryginalnym, pasztet nie by艂by pasztetem, tylko pieczon膮 omletozup膮 o niezidentyfikowanym kolorze 馃檪
Sk艂adniki:
– 1/2 kg marchwi
– 1/2 kg 偶贸艂tej papryki
– 1/2 kg szpinaku
– 2 du偶e z膮bki czosnku
– 1/2 艂y偶eczki imbiru
– 2 艂y偶ki utartego parmezanu 
– 1/4l 艣mietany 30 % (szklanka 艣mietany)
– 6 jajek (1 jajko)
– 1/2 szklanki m膮ki (1/4 szklanki m膮ki, nawet troszk臋 mniej)
– 1/2 kostki mas艂a (1/4 kostki mas艂a)
– s贸l i pieprz kolorowy
Przygotowanie:
Warzywa gotujemy w oddzielnych garnkach, w lekko osolonej wodzie, do mi臋kko艣ci. Oddzielnie miksujemy na g艂adk膮 mas臋 i doprawiamy do smaku. Jajka roztrzepujemy, dodajemy m膮k臋, stopione i przestudzone mas艂o i lekko ubit膮 艣mietan臋. Mas臋 jajeczn膮 dodajemy w r贸wnych cz臋艣ciach do zmiksowanych warzyw. Mas臋 szpinakow膮 doprawiamy przeci艣ni臋tym czosnkiem. Do masy z papryki dodajemy imbir, a do marchwi parmezan. Pod艂u偶n膮 form臋 wyk艂adamy foli膮, wk艂adamy kolejne warstwy pasztetu. Przykrywamy foli膮 i pieczemy w k膮pieli wodnej w temperaturze 200stopni przez ok. 1,5h. Po wystygni臋ciu sch艂adzamy 4 godziny w lod贸wce. Podajemy z ostrym sosem chrzanowym lub sosem majonezowym z czosnkiem.锘 
Smacznego!
Kolorowy pasztet warzywny

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *