Knedle z truskawkami

Zanim przygotowałam kndele z truskawkami, naszła mnie miażdżąca reflekcja: ten świat idzie w bardzo złym kierunku. Żeby pod koniec czerwca mieć problemy ze znalezieniem truskawek? Dawno temu, z okazji moich urodzin, które wypadają w lipcu, każde ciasto było przygotowane z dodatkiem wielkich, czerwonych, soczystych truskawek. A ja w tym tygodniu zjeździłam kilka miejsc w ich poszukiwaniu i kiedy w końcu, gdy już zupełnie zwątpiłam, udało mi się je znaleźć, to były wielkości końcówki mojego palca. Miałam z nich zrobić tartę, ale z takimi truskawkami na wierzchu wyglądałaby bardziej „śmieszno” niż „smaczno”. To zrobiłam knedle, chowając owoce w ich środku.
Knedle z truskawkami

  

Knedle z truskawkami – składniki:

– pół kilo ziemniaków
– 2 jajka
– ok. 350 g. mąki
– 2 łyżeczki cukru
– 2 łyżeczki soli
do podania: śmietana i cukier

Knedle z truskawkami – przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli. Następnie przeciskamy przez praskę lub przekręcamy przez maszynkę do mięsa.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, jajka i zmiażdżone ziemniaki. Wszystko dokładnie mieszamy a następnie zagniatamy ciasto.
Rozwałkowujemy je na placek ok. 1,5-centymetrowej grubości. Za pomocą szklanki wycinamy z niego kółka. W centrum każdego kładziemy truskawkę (jeśli mamy duże) lub kilka (jeżeli są mniejsze). Zlepiamy brzegi placków, formując z nich kulki.
Tak przygotowane knedle gotujemy w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli
Knedle z truskawkami podajemy ze śmietaną i cukrem.
Smacznego!
Knedle z truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *