Julia Child – tarta, truskawki, creme pattisiere

Bardzo lubię Julię Child. Nie będę jednak udawała wielkiej znawczyni, która zarówno jej przepisy, jaki całą kuchnię francuską, wyssała z mlekiem matki. Tak naprawdę pierwszy raz usłyszałam o Julii dość niedawno, w czasach, kiedy  imponowali mi ludzie potrafiący ugotować jakąkolwiek zupę. Wtedy to obejrzałam film „Julie&Julia”. Swoją drogą pod wpływem tego filmu po raz pierwszy przeszło mi przez myśl, żeby założyć blog. Do tej pory film obejrzałam kilkanaście razy. Niedawno też dostałam moją wymarzoną książkę „Gotuj z Julią”.
Nie wiem jak to działa, dlaczego tak jest, co ta książka w sobie ma, że samo jej czytanie sprawia mi ogromną, niemalże fizyczną przyjemność. Czasem lubię się z nią położyć i czytać do poduszki, jak jakąś bajkę. Mam nadzieję, że z czasem uda mi się opanować większość zawartych w niej przepisów.
Na pierwszy ogień poszła tarta na delikatnym, kruchym cieście (pâte brisèe fine) z kremem cukierniczym (crème pâtissière) i truskawkami. Teraz, gdy to napisałam, przyszło mi do głowy, że to sam język francuski, który uwielbiam, wpływa w pewnym sensie na odbiór przepisów Julii. Po francusku nawet przepis na żwir z landrynkami brzmiałby jak poezja. 
tarta z truskawkami julii child creme patissiere

TARTA Z TRUSKAWKAMI – SKŁADNIKI I PRZYGOTOWANIE:

KRUCHE CIASTO (pâte brisèe fine) wg Julii Child, wersja słodka
Składniki:
– 1,5 szklanki maki pszennej
– 1/2 szklanki mąki tortowej
– 1/4 łyżeczki soli
– 170 g. schłodzonego masła
– 2 łyżki cukru
– ok. 1/2 szklanki bardzo zimnej wody
Przygotowanie
Wrzucić oba rodzaje mąki, sól, masło i cukier do pojemnika robota kuchennego z zamontowaną nasadką ze stalowym ostrzem. Rozdrobnić masło w trybie pulsacyjnym, włączając go 5-6 razy w s sekundowych odstępach.
* Jako, że nie mam robota kuchennego, zwłaszcza takiego, który umiałby tak finezyjnie pulsować, po prostu wsypuję podane składniki do miski i za pomocą noża siekam je z masłem, aż będzie dobrze rozdrobnione.
Włączyć urządzenie i natychmiast wlać zimną wodę. Włączyć w trybie pulsacyjnym jeszcze 2-3 razy.
* Ja po prostu nadal siekam wszystko nożem.
Zdjąć pokrywkę – ciasto będzie wyglądało jak masa dość drobnych grudek, ale po ściśnięciu odrobiny w dłoni powinno tworzyć zwarty kawałek. Jeśli jest za suche, dodać jeszcze odrobinę zimnej wody i włączyć na moment funkcję pulsacyjną
Przełożyć ciasto na blat i wyrabiać ręcznie. Uformować w dość gładką kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki, na co najmniej 2 godziny.
CREME PATISSIERE wg. Julii Child
Składniki:
– 6 żółtek
– 1/2 szklanki cukru
– szczypta soli
– 1/2 szklanki, przesianej przez sito mąki ziemniaczanej
– 2 szklanki gorącego mleka
– łyżka esencji waniliowej
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki rumu lub kirszu
Przygotowanie:
Ubić 6 żółtek w rondlu ze stali nierdzewnej, dodając partiami cukier i sól. Ubijanie kontynuować do czasu, aż masa zgęstnieje, zrobi się bladożółta i zacznie tworzyć wstążkę**. Dodać, ubijając, 1/2 szklanki mąki. Cały czas ubijając wlewać stopniowo gorące mleko.
Następnie rondel należy przenieść na palnik i doprowadzić masę do wrzenia, a potem ubijać jeszcze przez kilka sekund, żeby pozbyć się grudek. Mieszając drewnianą łyżką, gotować na wolnym ogniu przez 2 minuty. Zdjąć z ognia i dodać esencję waniliową, masło i rum (lub kirsz). Krem przelać przez gęste sito (ja tego nie robiłam). Przykryć go szczelnie plastikową folią, tak, aby nie stykała się z jego powierzchnią (dzięki temu nie utworzy się kożuch) i wstawić do lodówki.
** wstążka – mówimy o niej wtedy, gdy po podniesieniu ubijacza robota lub mieszadła miksera, ciasto spływa z niego szeroką, załamującą się w harmonijkę wstążką.
GLAZURA TRUSKAWKOWA
Składniki:
– szklanka dżemu truskawkowego
– 3 łyżki cukru
– ewentualnie 3 łyżki ciemnego rumu
Przygotowanie:
Przetrzeć przez sito dżem truskawkowy, wymieszać z 3 łyżkami cukru i ewentualnie z rumem. Gotować do momentu, aż ostatnie krople spadające z łyżki będą gęste i lepkie. Wykorzystać zanim ostygnie.
PRZYGOTOWANIE TARTY:
Kruche ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do wypieku tart (wcześniej wysmarowaną delikatnie masłem). Ja tak wyłożony spód wstawiam jeszcze raz na pół godziny do lodówki.
Następnie spód nakłuwamy widelcem w wielu miejscach i wysypujemy na niego np. fasolki, tak, aby przykryły całe dno (fasolki pełnią funkcję obciążnika). Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C. Pieczemy 10-15 minut, aż dół ciasta będzie podpieczony, ale nadal miękki. Usuwamy fasolki, powtórnie nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy z powrotem do piekarnika, na ok. 3 minuty, aż ciasto zacznie zmieniać kolor.
Wyjmujemy ciasto, ostudzamy i smarujemy cienką warstwę ciepłej glazury. Na to wykładamy krem patissiere, a na wierzchu układamy truskawki, które również możemy posmarować glazurą.
Smacznego!!

tarta z truskawkami julii child creme patissiere

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *