Jak zrobić domowe mieszanki przypraw?

Często korzystacie z gotowych mieszanek, typu przyprawa do ryb, ziemniaków, dań z grilla, gyros etc.? Są takie, które faktycznie zawierają same naturalne składniki. Niestety większość z nich ma w składzie przede wszystkim sól, cukier, glutaminian sodu, a faktyczne zioła i przyprawy są gdzieś na szarym końcu. Ogólnie śmieciowe to wszystko. 
No jasne, że nikomu nic się nie stanie, jak od czasu do czasu wykorzysta taką przyprawę… ale po co? Skoro mieszanki przypraw zrobić samemu. A ich komponowanie to duża satysfakcja. Choć wydawało mi się, że jest to mniej pracochłonnym zajęciem. Przy okazji robienia domowych mieszanek przypraw, mocno wyeksploatowałam młynek do kawy. Ale to solidna, prawie trzydziestoletnia, radziecka konstrukcja, która nie z takimi rzeczami sobie radziła.
Aha!! Pamiętajcie, aby kupując składniki do domowych mieszanek przypraw upewnić się, czy nie mają w składzie niepotrzebnych rzeczy. Powinno być 100% tymianku w tymianku, a nie 95% plus “śladowe ilości soi, glutenu” i innych brudów., które to przecież chcemy wyeliminować.

Tym razem przyrządziłam mieszanki takie jak: przyprawa 5 smaków, vegeta, gyros i przyprawa do ziemniaków. 

Przyprawa 5 smaków
Przyprawa 5 smaków nie należy do najczęściej przeze mnie używanych. Może dlatego, że w swoim składzie ma pieprz syczuański, który dość trudno jest znaleźć w sklepach stacjonarnych i jak już mam go kupić, to przez internet. W dostępnych w sklepach, gotowych mieszankach 5 smaków pieprz ten jest często zastępowany przez pieprz czarny. Natomiast w zastępstwie anyżu pojawia się kumin, co jest już totalnym nieporozumieniem. Kto miał okazję próbować anyżu i kuminu wie, że mają ze sobą tyle wspólnego, co świnia z koniem…
Przyprawa 5 smaków wykorzystywana jest do dań kuchni chińskiej i wietnamskiej
Składniki:
– 2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
– 8 gwiazdek anyżu
– 1 łyżeczka goździków
– łyżeczka cynamonu
– łyżeczka kopru włoskiego
Przygotowanie:
Na suchej patelni prażymy pieprz syczuański, cały czas mieszając, aby się nie przypalił. Gdy zaczyna wydawać mocny zapach, przesypujemy go do młynka do kawy. Dodajemy goździki i gwiazdki anyżu. Anyż najlepiej jest wcześniej własnoręcznie rozczłonkować na mniejsze części. Jeśli koper włoski mamy w postaci ziarenek, również wsypujemy go do młynka. Wszystko mielimy na drobny proszek. Przesypujemy do miski lub innego pojemnika i dodajemy cynamon.
Całość przechowujemy w szczelnym, najlepiej ciemnym pojemniku.

Domowa “Vegeta”
To jedna z najbardziej (zaraz po maggi) zaśmieconych przypraw. Sól, sól, sól i potem długo nic. I glutaminian sodu przeklęty. A gdzieś pomiędzy nimi suszone warzywa. Zachęcam więc, aby samemu robić taką domową vegetę.
Składniki:
– suszone warzywa:
cebula (10 łyżek)
pietruszka (7 łyżek)
marchew (7 łyżek)
por (5 łyżek)
seler ( 3 łyżki)
Ja użyłam gotowego suszu z warzyw -> takiego
– przyprawy suszone:
lubczyk (2 łyżeczki)
nać selera (1 łyżeczka)
natka pietruszki (2 łyżeczki)
słodka papryka (1 łyżeczka)
Przygotowanie:
Wszystkie przyprawy i warzywa mielimy w młynku do kawy, lub innym, nadającym się do tego urządzeniu. Krotko, bo vegeta nie musi być drobno zmielona. Ja się za bardzo wczułam i wyszedł proszek. Całość mieszamy i przesypujemy do szczelnych pojemników. 
Gyros
Jedna z moich ulubionych przypraw. Używam jej nie tylko do tak typowych dań, jak kebabowe pierogisałatka gyros, czy dań na grill, lecz także do innych potraw, do których z pozoru nie pasuje. Jeśli chodzi o jej przygotowanie w domu jest jedną z najbardziej pracochłonnych mieszanek, ale warto poświęcić na jej zrobienie trochę czasu.
Składniki:
– 4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
– 3 łyżeczki granulowanego czosnku (można także użyć czosnku suszonego w domu, a później zmielonego)
– 2 łyżeczki mielonej kolendry
– 2 łyżeczki czarnej gorczycy
– 1/4, a nawet mniej, łyżeczki chilli
– 2 łyżeczki kozieradki
– 1 łyżeczka rozmarynu
– 2 łyżeczki tymianku
– 2 łyżeczki świeżego, czarnego pieprzu
– 3,5 łyżeczki curry
– 2 łyżeczki oregano
– 2 łyżeczki suszonej cebuli
Przygotowanie:
Kozieradkę, gorczycę, pieprz i cebulę mielimy w młynku. Łączymy z pozostałymi składnikami i dokładnie mieszamy. Przesypujemy do szczelnego pojemnika.

 Domowa przyprawa do ziemniaków
Ostatnia, ale nie najgorsza – przyprawa do ziemniaków. Mam do niej szczególny sentyment. Kojarzy mi się z mroźnymi, zimowymi wieczorami na wsi i smażonymi wtedy ziemniakami. Pychota i już!
Składniki:
– 4 łyżeczki tymianku
– 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
– 2 łyżeczki granulowanego (lub suszonego w domu) czosnku
– 1/2 łyżeczki zmielonego kminku
– 1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki
– 2 łyżeczki mielonej kolendry
– 2 łyżeczki majeranku
– 1 łyżeczka rozmarynu
– 1 łyżeczka kopru włoskiego
– 1 łyżeczka czarnego, świeżo zmielonego pieprzu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, po czym przyprawę przesypujemy do szczelnych pojemników.
Wszystkie mieszanki nie zawierają soli. Wychodzę z założenia, że sól najlepiej jest dodawać w trakcie przyrządzania danej potrawy, a nie wcześniej.
Smacznego!

11 Comments

  1. Anonimowy

    gdzie kupić takie przyprawy jak kozieradka czy koper włoski bo nie spotkałam się z nimi w zwykłych sklepach a chce spróbować wykonać te mieszanki?

    • Ja kupuję je na giełdzie rolno-spożywczej lub w Auchan. Jeśli nie znajdziesz, spróbuj w sklepach internetowych.
      Pozdrawiam

    • Ja kupuję je na giełdzie rolno-spożywczej lub w Auchan. Jeśli nie znajdziesz, spróbuj w sklepach internetowych.
      Pozdrawiam

  2. Rewelacja,zrobiłem przyprawę do ziemniaków i normalnie koniec z kupnymi :-).

    • Cieszę się bardzo i przyznam, że ta do ziemniaków jest moją ulubioną… ale to pewnie dlatego, że kocham ziemniaki 🙂
      Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *