Jajka faszerowane serem i szynką

Przepis na te  jajka pochodzi z „biedronkowej” gazetki (choć trochę go zmodyfikowałam). Już chyba kiedyś wspominałam, że lubię faszerowane potrawy. Je sobie człek takie, dajmy na to, niby zwykłe jajko, a tam w środku niespodziewajka – różne rzeczy. I za to je lubię, te faszerowane rzeczy – za ten element zaskoczenia.

Jajka faszerowane serem i szynką
Składniki:
– 5 jajek na twardo
– 30 g. szynki
– 2 łyżki gęstej śmietany
– 2 łyżki sera startego, żółtego, twardego sera (użyłam takiego)
– pół kiszonego ogórka
– łyżka posiekanego koperku
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Jajka obieramy i przecinamy na pół. Żółtka wyjmujemy i rozcieramy widelcem. Dodajemy szynkę pokrojoną w kostkę, śmietanę, koperek, ser. Solimy i pieprzymy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. 
Tak przygotowanym farszem napełniamy jajka. Posypujemy drobno posiekanym lub starkowanym ogórkiem.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *