Jagodowe muffiny

Do tych muffinów mam ogromny sentyment. Kilka lat temu spędziłam 3 wakacyjne miesiące w Nowym Jorku (tutaj macham łapką do Majeczki 😉 ) gdzie w soboty sprzątałam u średnio miłej pani, a od poniedziałku do piątku pilnowałam dzieci przemiłej rodziny. Dzieci już tak przyjazne nie były, ale to nie czas i miejsce, na takie mrożące krew w żyłach opowieści… W każdym razie, prawie codziennym rytuałem, zanim obie mamy poszły do pracy, był wspólny wypad do piekarni po wielkie, jagodowe muffiny. Nigdy później takich jagodowych muffin już nie jadłam, a że właśnie mija pięć lat, to pomyślałam, że to najwyższy czas, żeby przypomnieć sobie ten smak.

Specjalnie z tej okazji kupiłam papilotki – tulipany. A, że korzystałam z nich pierwszy raz, nałożyłam za mało ciasta i nie wyglądają do końca tak, jak chciałam. Następnym razem będę wiedziała, żeby się nie bać i ciasta ładować jak najwięcej, bo muffinki będą za płaskie i mało tulipanowe 🙂
muffiny jagodowe z jagodami blueberry muffins
Składniki:
suche
– 3/4 szklanki cukru
– 2 szklanki mąki pszennej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1,5 łyżeczki cynamonu
mokre
– 2 jajka
– 1/4 szklanki oleju
– łyżeczka esencji waniliowej
– szklanka maślanki
+ szklanka jagód
Przygotowanie:
Przygotowanie muffin jest jak zwykle banalnie proste (w końcu za to tak bardzo je lubię). W jednej misce mieszamy suche składniki, a w drugiej mokre. Następnie składniki suche przesypujemy do mokrych i mieszamy, ale niezbyt dokładnie. Tylko tyle, aby wszystko się ze sobą połączyło. Nierozmieszane grudki mąki są mile widziane.
Następnie dodajemy jagody i znów chwilkę mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do papilotek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy około 25 min. i gotowe.
Smacznego!
muffiny jagodowe z jagodami blueberry muffins

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *