Domowy cukier waniliowy

Wychodzę z założenia, że jeżeli można coś zrobić w domu, do tego niedużym nakładem pracy i kosztów, to lepiej to zrobić, niż kupić w sklepie. A jedną z prostszych rzeczy, jakie można zrobić w domu, w kontekście kulinarnym oczywiście, jest cukier waniliowy.
Przyjrzałam się ostatnio cukrom waniliowym sprzedawanym w sklepach i niewiele z nich ma cokolwiek wspólnego z prawdziwą wanilią. To po co używać czegoś takiego, sztucznie aromatyzowanego, jak można taki cukier, tylko dużo lepszej jakości, zrobić w domu?

Domowy cukier waniliowy

Składniki:
– laska wanilii
– 2 szklanki drobnego cukru do wypieków
Przygotowanie
Cukier wsypujemy do słoika. Wanilię przecinamy wzdłuż na pół, wydłubujemy z niej ziarna i  wrzucamy do cukru. Zakopujemy w nim także wyskrobaną laskę wanilii. Słoik zakręcamy i kilkakrotnie potrząsamy. Cukier jest gotowy do użycia po ok. 3 tygodniach.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *