Domowe nachos i piekielny sos jumbo Nigelli

Uwielbiam pikantne jedzenie. Im bardziej pali, tym lepiej. Kiedyś jadłam tak pikantną zupę, że aż mnie uszy bolały i zalewałam się łzami, ale nie mogłam przestać jeść. Tylko, że podobno, nie można stale jeść ostrych potraw, bo to szkodzi… na coś. Prawdopodobnie na żołądek. Także aby go nie męczyć, nie serwuję sobie takich megapikantnych rzeczy codziennie. Ale jak już zrobię sobie coś ostrego, to raz, a dobrze.
Wspaniale się złożyło, że ostatnio, kiedy miałam ochotę na takie właśnie ostre cokolwiek, obejrzałam powtórkę programu Nigelli, w którym podała przepis na sos jumbo. Pomyślałam, że jest tak ładny i musi być taką żyletą, że nie pozostaje mi nic innego, jak go zrobić i zjeść. Zrobiłam go do pary z domowymi nachos, ale jakby się uprzeć, to można go też podać z makaronem. To naprawdę superpiekielna przekąska!
Enjoy! 😉
NACHOS
Składniki:
– 2 szklanki mąki kukurydzianej
– 2 szklanki mąki pszennej
– jajko
– letnia woda
– sól, pieprz
– słodka papryka w proszku
– olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Mąki wysypujemy na stolnicę, dodajemy jajko. Zagniatamy ciasto stopniowo dolewając wodę. Ciasto powinno być zwarte i sprężyste (podobnie jak te, na pierogi). Dodajemy również przyprawy do smaku. Stolnicę posypujemy odrobiną mąki, aby nic się do niej nie przyklejało. Ciasto rozwałkowujemy na cieniutkie, ok 1 mm. placki. Np. za pomocą szklanki wycinamy z placków koła, które następnie dzielimy na 6-8 trójkątów. Tak przygotowane nachosy smażymy na głębokim, rozgrzanym tłuszczu, z obu stron, na złoty kolor.

SOS JUMBO NIGELLI
Składniki:
– 250 g. papryki. Ja użyłam takiej. Może być też świeża, ale należy ją wcześniej podpiec w piekarniku i zdjąć skórkę.
– 3 papryczki chilli
– duża garść łodyg świeżej kolendry
– limonka
– ząbek czosnku
– sól
– 120 ml. oleju arachidowego
Przygotowanie:
Najpierw zajmujemy się kolendrą, tzn. odkrajamy część łodyg bez liści o tych, na której liście są. Same łodygi wrzucamy do blendera/malaksera. Dodajemy ząbek czosnku, skórkę otartą z limonki i sok z niej wyciśnięty oraz pokrojone na kawałki papryczki chilli (razem z pestkami). Wszystko razem chwilę miksujemy. Następnie dodajemy liście kolendry, sól i znowu miksujemy. Ostatnim etapem jest stopniowe, bez przerywania miksowania, dodawanie oleju arachidowego.
Tak przygotowany sos, podajemy z domowymi nachos.
Smacznego!
Domowe nachos i piekielny sos jumbo Nigelli

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *