Bananowe pancakes

Lubię pancakes’y. Bo po pierwsze mi smakują. A po drugie uważam, że łatwiej je zrobić niż “nasze”, tradycyjne naleśniki. Do niedawna nawet wydawało mi się, że one zawsze się udają, że po prostu nic przy pancakes’ach nie może się nie powieść. Cały mój świat naleśnikowy runął, gdy schrzaniłam pancakes’y z jagodami. Przełknęłam gorzki smak zawodu, przeanalizowałam to i owo i wiem, co zrobiłam źle. A jak przyszedł czas naprawy błędów, skończył się czas jagód. Więc kolejne pancakes’y zrobiłam z bananami. I tyle. Szybki i prosty deser, podwieczorek lub śniadanie.
Bananowe pancakes - amerykańskie naleśniki z bananami

Bananowe pancakes – składniki:

– 2 – 2,5 szklanki mąki
– 2 szklanki maślanki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 2 jajka
– 2 łyżki masła
– 1 łyżka cukru
– 0,5 łyżeczki soli
– 3 banany

Bananowe pancakes – przygotowanie:

Masło rozpuszczamy w rondelku lub garnku i odstawiamy aby przestygło. W jednej misce mieszamy mąkę, sól, cukier, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej mieszamy maślankę z jajkiem i przestudzonym, wcześniej rozpuszczonym masłem. Następnie łączymy suche składniki z mokrymi i takie ciasto odstawiam na 30 – 40 minut do lodówki.
Po tym czasie wyjmujemy je i dodajemy obrane i niedbale rozgniecione widelcem banany. Wszystko dokładnie mieszamy.Jeśli trzeba, delikatnie natłuszczamy patelnię, rozgrzewamy ją solidnie i smażymy nieduże placki, z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
Bananowe pancakes - amerykańskie naleśniki z bananami

7 Comments

  1. A co zrobiłaś źle, że Ci nie wyszły? Ja już robiłam różniaste kombinacje i wychodzą, tylko raz jak jajka zapomniałam dodać, to troszkę się rozleciały na patelni;)

    • Ah Sowo dodałam za dużo jagód 🙂 Przez co placuszki się rozpadały a o odwróceniu ich na drugą stronę nie było nawet mowy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *