Zupa krem z pieczarek w chlebie

Dziwna sprawa: nie lubię grzybów, ale uwielbiam wszelkie sosy i zupy grzybowe. Dlatego też, jeśli chodzi o zupy, najbardziej smakują mi grzybowe kremy. Fajnym sposobem na podanie takiego kremu jest wlanie go do chleba. Dzięki temu wygląda nie tylko smakowicie, ale i ciekawie, a przygotowanie takiego dania wcale nie jest trudne.

Zupa krem z pieczarek w chlebie – składniki:
– bochenek okrągłego chleba
– 400 g. pieczarek
– 2 trójkąciki śmietankowego serka topionego
– cebula
– włoszczyzna
– śmietana 12%
– sól i pieprz
– masło
– natka pietruszki
Zupa krem z pieczarek w chlebie – przygotowanie:
Czubek chleba odkrajamy i wyjmujemy z niego cały środek. Chleb wstawiamy do piekarnika (180 st.) na 15 minut, aby się zapiekł.
W 1,5 litra wody gotujemy wywar z włoszczyzny. Dużo wody odparuje, ale finalnie powinniśmy mieć ok. litra wywaru.
Cebulę obieramy, kroimy i w garnku podsmażamy ją na maśle, na dwóch łyżkach masła. Gdy będzie miękka dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy wszystko około 5-7 minut, często mieszając. W razie potrzeby dodajemy jeszcze łyżkę masła.
Dolewamy wywar warzywny, pokrojoną natkę pietruszki i gotujemy wszystko 20 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy serek topiony. Mieszamy, aby dokładnie się rozpuścił. Dodajemy również sól i pieprz do smaku.
Zupę ucieramy blenderem, aby powstał krem. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Krem wlewamy go do zapieczonego wcześniej chleba.
Smacznego!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *