Tradycyjna zupa z dyni

Taką zupę robiła mi mama, gdy byłam mała, co było tak dawno, że już prawie zapomniałam. Za to zacierki jadłam w wielu innych zupach i je uwielbiam. Natomiast pierwszy raz robiłam je sama i nie wiedziałam, że to taka orka. Ugniatasz to ciasto, ugniatasz, dodajesz mąki i wciąż nie jest wystarczająco twarde.

Tradycyjna zupa z dyni – składniki:

– 1 kg. dyni ugotowanej
– 1 l. mleka
– sól, cukier
– cynamon
– skórka otarta z 1,5 cytryny
– szklanka mąki
– jajko
– woda

Tradycyjna zupa z dyni – przygotowanie:

Ugotowaną dynię blendujemy lub przecieramy przez sito.
Z maki, wody i jajka ugniatamy ciasto na zacierkę, które musi być twarde i suche. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki.
Zacierki gotujemy na mleku i gdy są gotowe dodajemy do nich masę z roztartej dyni. Gotujemy 2 – 3 minuty często mieszając. Dodajemy cukier, sól, cynamon i skórkę z cytryny. 
Smacznego!!
Tradycyjna zupa z dyni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *