Szyszki kajmakowe z czekoladą

…a powinnam raczej napisać – nieidealne szyszki, gdyż jak wielce błyskotliwie zauważyła pewna osoba: „Ty, ale szyszki to chyba powinny być podłużne”… a moje nie są. Zapomniało mi się o tym i zrobiłam kulki 🙂 Bardzo proste wykonanie, pomysł na deser w 10 minut. Pamiętam jak kiedyś w sklepiku szkolnym kupowałam takie szyszki, z ryżem preparowanym, zapakowane w papierek. Kosztowały całe 2500 tysiąca. Do tego picie w woreczku za 1500 i zestaw gotowy 🙂
Składniki:
– 70 gram ryżu preparowanego
– puszka masy kajmakowej
– pół tabliczki czekolady (50 gram)
Przygotowanie:
Masę przekładamy do garnuszka i podgrzewamy na bardzo małym ogniu stale mieszając, aż stanie się jednolita. Dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy, aż wszystko się połączy. 
Zdejmujemy garnuszek z gazu i powoli, stopniowo wsypujemy ryż, mieszając go z czekoladowo – kajmakową masą. Następnie za pomocą dwóch łyżek (jeśli ktoś umie) lub za pomocą rąk (tak jak ja to zrobiłam) formujemy szyszki.
Gotowe wstawiamy do lodówki na 2 godziny, aż zastygną.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *