Szuba – moja miłość. Pyszna sałatka śledziowa

Zwą ją różnie: śledziem pod pierzynką, sałatką warstwową ze śledziem, a inni (w tym ja) szubą. Jak zwał, tak zwał, to moja ulubiona sałatka. Swojego czasu byłam od niej uzależniona i podczas wakacji w Stanach wydawałam na nią w rosyjskim sklepie ciężko zarobione dolary. Dużo dolarów. Zjadałam sama całą aż było mi niedobrze, zarzekałam się, że za tydzień jej nie kupię a po 7 dniach historia się powtarzała. I tak w kółko przez kilka miesięcy… 🙂 Dziś zrobiłam całą michę i też wszystko zjem!

Szuba (sałatka śledziowa) – składniki:

– 7 filetów śledzia marynowanego (ewentualnie matjasa) pokrojonych w drobniutką kostkę
– oliwa
– 2 buraki (ugotowane, obrane i starte na tarce jarzynowej)
– 2 ziemniaki (ugotowane, obrane i starte na tarce jarzynowej)
– 2 marchewki (ugotowane, obrane, starte na tarce jarzynowej)
– 2 jajka ugotowane na twardo
– cebula
– majonez

Szuba (sałatka śledziowa) – przygotowanie:

Pokrojony filety śledziowe układamy na dnie miski, na nie wykładamy cebulę pokrojoną w kostkę. Skrapiamy delikatnie olejem i solimy. Smarujemy cienką warstwą majonezu. Następnie układamy warstwę z buraków, solimy, kładziemy majonez, warstwę ziemniaków, solimy, smarujemy majonezem, układamy warstwę marchewki, solimy, kładziemy majonez, białko jajka starte na tarce jarzynowej, warstwa majonezu a na koniec posypujemy żółtkiem starte na najdrobniejszej tarce.
Smacznego!
szuba, śledź pod pierzynką, sałatka śledziowa śledź pod pierzynką

12 Comments

  1. ależ nigdy śledź marynowany,octowy! do klasycznej, ZSRRowskiej szuby tylko solony a'la matias!

    • Gdziekolwiek mam okazję, próbuję szuby i przyznam, że jeszcze nigdy nie spotkałam się z nią w wersji ze śledziem a'la matias. Co nie wyklucza tego, że i takie wersje istnieją.
      Pozdrawiam.

  2. juliazuzanna

    Ja majonez zawsze mieszam ze śmietaną, wtedy jest dużo lżejszy i bardziej puchaty sos. Moja wersja to od dołu:

    – śledź z cebulką
    – starte ziemniaki
    – starta marchew
    – pieprz (najlepiej grubo mielony)
    – sos (majonez + śmietana)
    – drobno starte jajka
    – drobno starta gouda

    Moja ulubiona sałatka.

    • Przyznam szczerze, że nigdy nie liczyłam tego na ml. Zawsze kupuję mały słoik majonezu i używam do tej sałatki jego około 6-8 łyżek.

  3. Mam pytanie o buraki, marchew i ziemniaki, czy trzeba je gotować tzn. podejrzewam, że ziemniaki na pewno, ale czy resztę też i jeśli tak to jak długo?

    • Tak, oczywiście wszystkie muszą być ugotowane (zaraz dodam informację do przepisu). Jak długo je gotować? Aż będą miękkie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *