Spaghetti ladacznicy (spaghetti puttanesca)

Oglądałam ostatnio kilka odcinków „Kuchni Nigelli” i w jednym z z nich robiła spaghetti o jakże dźwięcznej (i wdzięcznej) nazwie: spaghetti puttanesca (aka „saghetti ladacznicy”). Od razu wiedziałam, że to danie, które pokocham, bo ma wiele moich ulubionych składników: anchovies oliwki, kapary, czosnek, chilli. No i nie myliłam się. Spaghetti jest pyszne!

Spaghetti ladacznicy (spaghetti puttanesca) – składniki:

– oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
– 8 – 10 filecików anchois, odsączone i pokrojone
– 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
– ½ łyżeczki suszonych płatków chili
– 250-300 g. spaghetti
– 400 g. pomidorów z puszki lub świeżych
– 150 g. czarnych, pokrojonych oliwek
– 3 łyżki odsączonych kaparów

Spaghetti ladacznicy (spaghetti puttanesca) – przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente i odcedzamy.

Na patelni podgrzewamy oliwę, przez ok. 3 minuty smażymy na niej anchois, cały czas mieszając. Dorzucamy rozgnieciony czosnek i suszone chilli. Dalej smażymy okolo minuty. Następnie dorzucamy pomidory, kapary i oliwki. Wszystko smażymy razem około 10 minut. Jeśli sos wyszedł za rzadki, możemy dodać do niego odrobinę wody, w której gotował się makaron.

Łączymy sos z makaronem, podajemy udekorowany pietruszką, bazylią lub rozmarynem.
Potrawę oczywiście można doprawić solą i pieprzem, ale ja nie miałam takiej potrzeby. Produkty same w sobie dają bardzo wyrazisty smak.
Smacznego!
spaghetti puttanesca spaghetti ladacznicy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *