Sos pomidorowy – klasyczny sos marinara

Jestem zaskoczona tym, jak dobry wyszed艂 mi ten sos 馃檪 Szuka艂am przepisu i 偶aden mi nie odpowiada艂, jedne by艂y z dodatkiem kostki roso艂owej, inne z m膮k膮. A ja chcia艂am, 偶eby by艂 jak najbardziej naturalny. No i jest. I pyszny do tego. Nast臋pny razem zrobi臋 go wi臋cej i wsadz臋 do s艂oik贸w. B臋dzie du偶o na zim臋.

Sos pomidorowy klasyczny sos marinara – sk艂adniki:

– 6 du偶ych pomidor贸w
– oliwa z oliwek
– 2-3 z膮bki czosnku
– cebula
– 艣wie偶a bazylia
– oregano, zio艂a prowansalskie
– s贸l i pieprz
– koncentrat pomidorowy

Sos pomidorowy klasyczny sos marinara – przygotowanie:

Pomidory odparzamy we wrz膮tku, po kilku minutach obieramy ze sk贸rki. Kroimy w kostk臋. Cebul臋 kroimy i delikatnie szklimy na oliwie. W garnku podgrzewamy 艂y偶k臋 z oliwy z oliwek, dodajemy pomidory i cebul臋, dusimy na ma艂ym ogniu oko艂o 40 minut.
Dodajemy wyci艣ni臋ty czosnek, kilka li艣ci 艣wie偶ej bazylii, s贸l, pieprz oregano, zio艂a prowansalskie i 2 艂y偶ki koncentratu pomidorowego. Mieszamy i dusimy kolejne 25 – 30 minut.
M贸j sos nie wyszed艂 o koncentracji typowego sosu, czy jak keczup. Ale te偶 nie taki mia艂 by膰. Ma w sobie nierozdrobnione kawa艂ki pomidora i m.in. dlatego jest bardzo smaczny.
Sos pomidorowy klasyczny sos marinara

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *