Sos paprykowo-pomidorowy

Sos, który ma wiele zastosowań, ale ja najczęściej używam go do makaronu. Zawszę robię więcej i przechowuję go w słoikach. Jeśli chcę, aby był bardziej wytrawny, przed wymieszaniem z makaronem podgrzewam go i dodaję trochę oliwek i ser pleśniowy.

Składniki:
– 3 kg. pomidorów
– 1 kg. cebuli
– 1 puszka kukurydzy
– 1 puszka ananasa
– 2 papryki
– pół łyżeczki mielonego chilli
– 1 łyżka curry
– 2 łyżki słodkiej papryki
– 1 łyżeczka pieprzu
– 2 łyżki musztardy chrzanowej
– pół łyżki czosnku mielonego
– 1 łyżka soli
– półtorej szklanki octu
– 3 szklanki cukru
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Cebulę i pomidory kroimy w kostkę, solimy i odstawiamy na 4-5 godzin. Następnie gotujemy je z wszystkimi przyprawami, powoli dodajemy paprykę, ananas i kukurydzę. Gotujemy wszystko 15 minut.
Dodajemy mąkę ziemniaczaną, rozrobioną z syropem z ananasa. Gotujemy to kolejne 15 min. Gorący sos nakładamy do słoika, i stawiamy go do góry dnem, najlepiej pod kocem, na kilka godzin.
Smacznego!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *