Smerfny sernik jagodowy

Oto pyszny sernik jagodowy, na który miałam chrapkę już od dłuższego czasu i w końcu miałam „chwilę” żeby go zrobić. Juhuuu.

Smerfny sernik jagodowy – składniki (na tortownicę o średnicy 21 cm.):

spód:
 – 150 g. ciastek maślanych
– tabliczka białej czekolady
- 70 g. rozpuszczonej margaryny
masa:
– 800 g tłustego twarogu
– 1 łyżeczka aromatu waniliowego
– pół opakowania cukru waniliowego
– 250 g. cukru pudru
– 4 jajka
– 2 łyżki mąki pszennej
– 1,5 łyżki soku z cytryny
– 250 g. jagód
polewa:
– 300 ml. śmietany 12% lub 18%
– 3 łyżki cukru pudru

Smerfny sernik jagodowy – przygotowanie:

Ciastka kruszymy, dodajemy do niej startą na tarce jarzynowej czekoladę i mieszamy z roztopiona margaryną. Na spodzie tortownicy wyłożonej folia aluminiową umieszczamy ciastkową masę, ugniatamy, wygładzamy i wstawiamy do lodówki.
Twaróg przekręcamy przez maszynkę przynajmniej dwukrotnie. Miksujemy go z cukrem pudrem, mąką, aromatem i cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Następnie dodajemy rozdrobione blenderem jagody i znowu miksujemy. Dodajemy jajka i miksujemy na gładką masę. Wykładamy wszystko na schłodzony spód.
Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy około godziny w temp. 180 stopni.
Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem. Po 60 minutach wyjmujemy sernik z piekarnika i smarujemy go śmietanową polewą. Pieczemy go jeszcze przez 10 minut. Po uplywie tego czasu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i czekamy aż sernik wystygnie. Chłodny wstawiamy do lodówki na 10 godzin.
Smacznego!
smerfny sernik jagodowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *