Smażony, panierowany camembert z żurawiną

To jedna z moich ulubionych francuskich przystawek. Nie tylko ze względu na smak, ale także dlatego, że łatwo ją przygotować 🙂 Taki camembert może być głównym składnikiem sałatki lub zjedzony osobno z żurawiną. Ja lubię obie wersje.
Składniki:
– camembert (ja kupiłam najtańszy w Auchan i był naprawdę dobry)
– żurawina (taka ze słoiczka, do mięs i serów)
– bułka tarta
– jajko
– sól, pieprz
– inne ulubione przyprawy
– olej rzepakowy
Przygotowanie:
Jajko roztrzepujemy w misce. Dodajemy do niego sól, pieprz i przyprawy. Dokładnie z każdej strony moczymy w nim camembert. Następnie ser obsypujemy bułką tartą, po czym ponownie moczymy go w jajku. Na koniec sypiemy jeszcze jedną warstwę bułki i dokładnie dociskamy.
Na małej patelni, w głębokim tłuszczu smażymy camembert z obu stron na złoto. Zajmuje to około 3-4 minut. Podajemy z żurawiną od razu po zdjęciu z patelni.
Smacznego!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *