Smaki Miłosza – kasza gryczana z Kradnogrudy

30 czerwca byłam w Krasnogrudzie, gdzie w odremontowanym dworku, który należał przed wojną do matki Czesława Miłosza, otwarto Międzynarodowe Centrum Dialogu. Fantastyczna sprawa, ale mimo wszystko nie o niej chcę tu pisać.
Z tego właśnie Centrum przywiozłam kilka przepisów na ulubione potrawy Czesława Miłosza. Dziś kasza gryczana z rozmarynem.

Smaki Miłosza – kasza gryczana, składniki:

– kasza gryczana
– oliwa
– listki świeżego rozmarynu
– sól i pieprz

Smaki Miłosza – kasza gryczana, przygotowanie:

Kaszę gryczaną wrzucamy do garnka a rozgrzaną oliwą, leciuteńko podprażamy, tak, żeby nie było przypalonych ziaren, a delikatnie ścięte. Kasza ma być gorąca, ale nie przypalona. Następnie wlewamy do niej zimną wodę na trzy palce ponad kaszę, solimy, dodajemy pieprz. Na koniec prażenia dodajemy świeże zielone gałązki rozmarynu – rozmaryn wrzucamy wtedy, gdy kasza jest już ugotowana. Później należy zawinąć ją w koc i trzymać w cieplym miejscu około 20 minut, żeby utrzymywała cały czas temperaturę.
Czesław Miłosz lubił kaszę gryczaną jeść z zsiadłym mlekiem.
przepis Grażyny Strumiłło – Miłosz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *