Sałatka ze szpinakiem i ciecierzycą

Miałam trochę szpinaku, zostało mi sporo ciecierzycy, pomyślałam: „co by tu z tego zrobić?” I zazwyczaj w takich momentach, gdy mam kilka różnych składników, mniej więcej do siebie pasujących, robię albo zapiekankę, albo sałatkę. A, że ciężko by było zapiec, to co mam, padło właśnie na sałatkę.

Składniki:
– 2 garści świeżego szpinaku
– pomidor
– papryka
– 100 g. ciecierzycy
– 2 łyżki oleju z pestek winogron
– łyżka octu balsamicznego
– ząbek czosnku
– sól i pieprz

Przygotowanie:
Ciecierzycę moczymy w wodzie przez ok. 8 – 10 godzin. Następnie gotujemy ją do miękkości około 2 godziny. Szpinak myjemy i osuszamy. Wrzucamy do salaterki, dodajemy pokrojony pomidor i paprykę oraz odcedzoną ciecierzycę. Łączymy olej z octem, wyciśniętym czosnkiem, dodajemy sól i pieprz do smaku, dokładnie mieszamy. Takim sosem zalewamy sałatkę i gotowe!

Smacznego!

Sałatka ze szpinakiem i ciecierzycą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *