Rugelach – ciasteczka na Chanukę

Mimo, że do Chanuki zostało jeszcze kilka miesięcy, to mimo wszystko już teraz postanowiłam przygotować jedne z moich ulubionych ciasteczek. Nie są specjalnie pracochłonne, a za to bardzo smaczne.
Rugelach ciasteczka na Chanukę

Rugelach ciasteczka na Chanukę – składniki:

– 220 g. masła
– 120 gram tłustego, białego sera
– cynamon
– 80 gram posiekanych orzechów włoskich
– 1 jajko
– pół łyżeczki soli
– cukier
– 300 g. mąki
– 100 g. rodzynek

Rugelach ciasteczka na Chanukę – przygotowanie:

Zaczynamy od ucierania 120 g. masła z serem. Po kilku minutach ucierania dodajemy jajko, pół łyżeczki soli i stołową łyżkę cukru. Ucieramy jeszcze chwilę, po czym dodajemy 250 g. mąki i ręką wyrabiamy ciasto tak, aby było zwarte i gładkie. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 12 godzin.
Po upływie wyznaczonego czasu wyjmujemy ciasto i na mące wysypanej na stolnicy rozwałkowujemy je na placek grubości około 3 mm.
W rondelku roztapiamy 100 g. masła, które nam pozostało, studzimy i gdy będzie w miarę chłodne smarujemy nim placek. Następnie kroimy go na trójkąty. Każdy z nich posypujemy cukrem, cynamonem, posiekanymi drobno orzechami i rodzynkami.
Trójkąty rolujemy w kierunku od podstawy do wierzchołka.  Powstałe w ten sposób ciastka smarujemy z wierzchu roztopionym masłem (lub jeśli ktoś woli „rozbełtanym” jajkiem), posypujemy delikatnie cukrem, cynamonem i orzechami. Układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika (180 stopni) na około 20 – 30 minut. Wyjmujemy gdy się zarumienią.
Smacznego!
Wskazówka.
Trochę czasu zajęło mi opracowanie tego, jak mają wyglądać trójkąty, aby ciastka dobrze się prezentowały po zwinięciu. Z mojego doświadczenia uważam, że dobrze jest jeśli trójkąt będą wysokie, „smukłe” i w miarę wąskie u podstawy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *