Rajskie jabłuszka w syropie z pomarańczą

Rajskie jabłuszka to wspomnienie z dzieciństwa mojego taty. Ja do niedawna nawet nie wiedziałam, że coś takiego istnieje, mimo, że jabłuszka rosną przed moim blokiem. Myślałam, że to jakieś takie dziwne czereśnie, albo inne wiśnie 🙂
No i przepraszam za rozmazane zdjęcie.
Składniki:
– 1 kg jabłuszek
– 0,5 kg cukru
– 1 łyżeczka goździków
– 2-3 kawałki kory cynamonowej
– skórka otarta z 1 pomarańczy
Przygotowanie:
Jabłuszka myjemy, odcinamy 1/3 długości każdego ogonka. Każde jabłuszko nakłuwamy kilka razy. Wkładamy je do garnka i zalewamy zimną wodą tak, aby zakryła owoce. Podgrzewamy je na bardzo małym ogniu, do momentu zagotowania.
Kiedy jabłuszka zmiękną odcedzamy je i polewamy bardzo zimną wodą.
Gotujemy syrop: 200 g. cukru, goździki, skórkę z pomarańczy i korę cynamonową gotujemy w 2 szklankach wody, którą odcedziliśmy z jabłuszek. Nie gotujemy zbyt długo, aby syrop za bardzo nie zgęstniał. Lekko ciepłym zalewamy jabłuszka i zostawiamy je np. w misce pod przykryciem na 12 godzin.
Następnego dnia odlewamy syrop do garnka, dodajemy do niego 200 g. cukru i jeszcze raz go zagotowujemy. Ciepłym ponownie zalewamy jabłuszka.
Trzeciego dnia ponownie odlewamy syrop, dodajemy resztę cukru i zagotowujemy. Owoce przekładamy do słoików i zalewamy syropem. Całość pasteryzujemy 5-7 minut.
Smacznego!!
Jabłuszek można użyć np. jako ozdoby do ciast, ciastek (zamiast wiśni) lub po prostu zjeść 🙂

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *