Pyszne spaghetti z sosem z porów

Nie spodziewałam się, że  ten sos może być aż tak dobry. Zrobiłam go na rodzinny, niedzielny obiad i o dziwo, co się rzadko zdarza, smakował każdemu. Także polecam.
Składniki:
– ciemny makaron spaghetti
– 2 kostki bulionu warzywnego
– 2 dojrzałe pory
– śmietana
– mąka
– topiony serek śmietankowy
– oliwa
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Do garnka wlewamy cztery szklanki wody i wrzucamy dwie kostki bulionu warzywnego. Gdy się zagotują, dodajemy serek topiony i dalej gotujemy często mieszając, aby ułatwić jego rozpuszczenie. Por kroimy w półtalarki, myjemy, wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę. Podsmażamy go kilka minut uważając, aby się nie przypalił. Następnie dodajemy go do sosu gotującego się w garnku i mieszamy. Jeśli sos jest zby rzadki możemy go zgęścić za pomoca mąki rozrobionej z wodą.
Po dodaniu mąki całość gotujemy jeszcze kilka minut.
Sos mieszamy z makaronem i gotowe.
Danie proste i całkem szybkie.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *