Puree z kalafiora

Dopiero niedawno, pod wpływem różnych programów o gotowaniu odkryłam, że istnieją jeszcze inne, niż z ziemniaków rodzaje puree 🙂 Dziś przyszedł czas, na puree z kalafiora.
Składniki:
– duży kalafior
– pół kostki masła
– skórka otarta z połowy cytryny
– łyżka soku z cytryny
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. Gotujemy je w osolonej wodzie z dodatkiem skórki z cytryny, uważając, aby się nie rozgotował (ok. 15 minut). Wodę odcedzamy przez sitko. Jeśli wypłyną również skórki z cytryny, wrzucamy je ponownie. Garnek z kalafiorem stawiamy na gazie na około minutę, co jakiś czas energicznie potrząsając, aby cała woda dokładnie odparowała. Zestawiamy z gazu i dodajemy masło oraz sok z cytryny, całość rozgniatamy. Stopniowo dodajemy mleko uważając, aby puree nie wyszło za rzadkie. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Puree rozcieramy na gładką masę za pomocą blendera lub miksera.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *