Pomidory faszerowane jajecznicą z łososiem

Takie pomidory to prosty przepis na jedną z przystawek lub kolację. Lubię faszerowane (nadziewane) dania pod prawie każdą postacią. Przepis pochodzi z książki „Gotowanie jest proste” Grzegorza Ostrowskiego.
Składniki:
– 4 większe pomidory
– 4 jajka
– kawałek wędzonego łososia – około 50
– 2 łyżki masła
– łyżka drobno posiekanego cienkiego koperku
– sól
– świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Pomidory myjemy, osuszamy i odcinamy ich górną część mniej więcej w jednej trzeciej wysokości. Wydrążamy miąższ ze środka za pomocą łyżeczki. Tak przygotowane pomidory lekko solimy w środku i kładziemy otworem do dołu na kilka minut, by odciekł sok.

Łososia kroimy na cienkie i długie paski.
Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim bardzo rzadką jajecznicę – wystarczy 1 minuta energicznego mieszania na silnym ogniu.
Jajecznicę zdejmujemy z patelni, przekładamy do miski, dodajemy łososia, szczypiorek, doprawiam solą i pieprzem, mieszamy dokładnie. Tak przygotowanym farszem nadziewamy pomidory. Przykrywamy je odciętą częścią i układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem – jeśli się „huśtają” odcinam mały kawałek od spodu.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10-15 minut.
Smacznego!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *